ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΜΑΚΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΜΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΜΑΚΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΓΛΑΥΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΜΑΚΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΣΜΙΝΘΗ ΘΡΑΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΑΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΜΥΚΗ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΜΑΚΙΚΗΣ ΕΧΙΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΡΑΙΟΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΜΑΚΟΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΚΙΜΜΕΡΙΑ ΜΑΝΤΑΙΝΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΠΡΟΣΗΛΙΟ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΘΕΡΜΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΑΤΡΕΣ ΤΕΜΕΝΗ ΧΑΡΤΕΣ ΚΟΤΥΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΦΥΣΗ ΑΣΚΥΡΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΠΑΧΝΗ ΛΙΒΑΔΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΛΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΛΟΤΥΧΟ ΛΕΞΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΓΟΡΓΟΝΑ ΚΕΧΡΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΑΙΜΟΝΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΘΙΜΑ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΙΣΛΑΜ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΚΟΤΙΝΟ ΚΥΚΝΟΣ ΜΕΔΟΥΣΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΠΕΚΤΑΣΙΣΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΡΟΥΣΣΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΩΖΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ MYKH ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΕΡΑΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΑΡΔΑΜΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΜΑΚΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΤΑΝΗ ΛΙΒΑΣ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΠΟΡΤΑ ΡΕΥΜΑ ΡΟΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΓΛΑΥΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΧΛΟΗ ΑΙΩΡΑ ΑΚΡΑΙΟΣ ΑΛΙΚΟΧΩΡΙ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑΛΙΣΤΕΡΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΖΑΓΑΛΙΣΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΕΤΙΚΙΟ ΚΙΔΑΡΙΣ ΚΙΡΡΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΥΡΤΙΣΚΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΡΓΑΝΗ ΠΕΛΕΚΗΤΟ ΠΛΑΓΙΑ ΠΡΙΟΝΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Πάχνη ΡΥΜΗ ΣΕΛΕΡΟ ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ ΣΙΡΟΚΟ ΣΜΙΓΑΔΑ ΣΟΥΝΙΟ ΣΩΣΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΜΕΝΟΣ ΥΔΡΟΧΩΡΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟ

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016

Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια 2016

Ιερός Ναός Αγίου Στυλιανού στο Ωραίον

Προγραμματισμός 2016

Κάθε ΜΗΝΑ
12 Εκκλησιασμοί στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου (το 2ο Σάββατο μέσα στο Στρ/δο στο χ. ΓΛΑΥΚΗ).

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
 1 Απρ. ( ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ): Γ’ Χαιρετισμοί, στο Στρατόπεδο.(ΓΛΑΥΚΗ).
8 Απρ. (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ): Δ’ χαιρετισμοί, Αγ. Γεώργιος. (ΕΧΙΝΟΣ).
10 Απρ. (ΚΥΡΙΑΚΗ): στην Επέτειο Μάχης Οχυρών 6 Απρ. ‘41 (ΕΧΙΝΟΣ).
29 Απρ. (Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ): Ακολουθία - Περιφορά Επιταφίου. (ΕΧΙΝΟΣ).
30 Απρ. (Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ):  Ανάσταση Αγ. Γεώργιος. (ΕΧΙΝΟΣ).

ΜΑΙΟΣ
8 Μαϊ. ( ΚΥΡΙΑΚΗ): Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Θεολόγου.
15 Μαϊ. (ΚΥΡΙΑΚΗ ): Ι.Ν. Αγίας Κυριακής (χ. ΜΥΚΗ).
22 Μαϊ. (ΚΥΡΙΑΚΗ): Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου και Αγ. Δημητρίου ( ΣΑΤΡΕΣ) ΙΟΥΝΙΟΣ
5 Ιουν. (ΚΥΡΙΑΚΗ): Θεία Λειτουργία Αγ. Γεώργιος. ( ΜΕΔΟΥΣΑ).
12 Ιουν. (ΚΥΡΙΑΚΗ): Θεία Λειτουργία Ι.Ν. Ιωακείμ και Άννης. ( ΘΕΡΜΕΣ).
19 Ιουν. (ΚΥΡΙΑΚΗ): Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Στυλιανού. (ΩΡΑΙΟ).

 ΙΟΥΛΙΟΣ
 6 & 7 Ιουλ. (ΤΕΤΑΡΤΗ/ΠΕΜΠΤΗ): Εορτή Αγ. Κυριακής. ( ΜΥΚΗ).

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
23 & 24 Αυγ. (ΤΡΙΤΗ / ΤΕΤΑΡΤΗ): Εορτή Αγ. Κοσμά Αιτωλού. ( ΜΥΚΗ).

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
9 Σεπ. (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ): Εορτή Αγίων Ιωακείμ & Άννης. (ΘΕΡΜΕΣ/ Λουτρά).
18 Σεπ.(ΚΥΡΙΑΚΗ). Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου. (ΜΕΔΟΥΣΑ).
21 Σεπ. (ΤΕΤΑΡΤΗ): Προεόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός στον Αγ. Ιωάννη Θεολόγο. (χ. Άνω ΘΕΡΜΕΣ).

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
30 Οκτ. (ΚΥΡΙΑΚΗ) : Μεθεόρτιος Εορτασμός Αγ. Δημητρίου. ( ΣΑΤΡΕΣ).

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
26 Νοε. (ΣΑΒΒΑΤΟ): Πανηγυρικός Εορτασμός Αγ. Στυλιανού. ( ΩΡΑΙΟ)


Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Εχίνου

Ιερός Ναός Αγίας Κυριακής Μύκης

Ιερός Ναός Αγίων Ιωακείμ και Άννας ΘερμώνΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΕΑΑΣ)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΞΑΝΘΗΣ
Βενιζέλου 60, ΞΑΝΘΗ, 67132.
Τηλέφωνο / FAX:25410 25425
Ιστοσελίδα: www.eaasxanthis.gr
Ξάνθη, 25 Νοε. 2015
Αρ. Πρωτοκ. 178

ΘΕΜΑ: «Εκκλησιασμοί σε Ι.Ν. στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης 2016».

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι, Το Παράρτημα της ΕΑΑΣ στο Ν. Ξάνθης, μαζί με τους άλλους οκτώ (8) ‘’αναδόχους’’ Συλλόγους, των Ιερών Παρεκκλησίων της παραμεθόριας περιοχής, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, σας αποστέλλουν τη αφίσα του θέματος. Σκοπός μας είναι να πληροφορήσουμε το Πανελλήνιο για τη δραστηριότητα αυτή, που πραγματοποιείται στην ακριτική-παραμεθόριο περιοχή μας, στους Ιερούς Ναούς και Παρεκκλήσια που υπάρχουν μέσα ή εγγύς στα χωριά του Ν. Ξάνθης που διαβιούν οι συμπατριώτες όλων μας, οι Έλληνες Μουσουλμάνοι στο Θρήσκευμα, Πομάκοι, οι οποίοι χαίρονται για την παρουσία και την συναναστροφή μαζί μας, μετά τους εκκλησιασμούς, που είναι πάντοτε ενωτική αφού το μόνο που διαφέρουμε είναι η Θρησκεία, δεδομένο στο οποίο ενυπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, εκτίμηση και αγάπη, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουμε και στην τοπική μικροοικονομία τους.

Τα Ιερά Παρεκκλήσια, συνολικά οκτώ (8), είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν (1932-1970), είναι διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκονται τα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, για τις ανάγκες κυρίως του Στρ. Προσωπικού, αλλά και των λοιπών Δημοσίων Υπαλλήλων, που τότε διέμεναν μόνιμα στην παραμεθόριο περιοχή, με τις οικογένειές τους. Στη διάρκεια της τελευταίας 40-ετίας, με Κρατικές Αποφάσεις αρκετά Στρ. Φυλάκια, όπως και άλλοι Κρατικοί Φορείς, σταδιακά αποσύρθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, αφήνοντας στην ουσία τα οκτώ(8)εκκλησάκια, εκτεθειμένα στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς φροντίδα και τακτικό ποίμνιο, στην ανελέητη φθορά του χρόνου.

 Οι ‘’ανάδοχοι’’ των παρεκκλησίων, τα λογότυπα των οποίων κοσμούν την αφίσα, επικεντρώθηκαν σταδιακά από το έτος 2011, στην επισκευή, συντήρηση των συγκεκριμένων ναών με τη βοήθεια, κυρίως του Δ’ Σ. Στρατού, όπως και της ΠΕ Ξάνθης στα έργα υποδομής, με χρηματοδότηση από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, αλλά και από εράνους ή μεμονωμένες βοήθειες από τα μέλη τους και άλλους.

 Όλοι αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία αυτή και μέχρι το 2015 υιοθετήθηκαν όλα, από Συλλόγους και Ενώσεις και ανακαινίστηκαν πλήρως, με αποτέλεσμα, να διατηρηθούν οριστικά πλέον (τα ιερά αυτά προσκυνήματα), να λειτουργούν πλέον συχνά και οπωσδήποτε στους εορτασμούς των Αγίων που είναι αφιερωμένα, να ηχούν οι καμπάνες τους, με την τακτική παρουσία πιστών από την πόλη της Ξάνθης και άλλων περιοχών, να ακούγονται οι ψαλμωδίες & τα τροπάρια των Αγίων, 2 έχοντας ως απαραίτητους ακοίμητους φρουρούς και παραστάτες τους, αντικριστά την Ελληνική και τη Βυζαντινή σημαία, που εφεξής διαρκώς κυματίζουν περήφανα, τονίζοντας έτσι το Θρησκευτικό συναίσθημα των εκκλησιαζομένων, αλλά και το αλληλένδετο Εθνικό Φρόνημα των Κατοίκων.

Το 2015 τελέστηκαν συνολικά 35 εκκλησιασμοί, με την παρουσία εκκλησιάσματος που κυμάνθηκε από 80-300 άτομα, από την Τοπική Κοινωνία της Ξάνθης, που ξεπέρασαν όμως και τα 1000 άτομα, στα ‘’ Θυρανοίξια και Υιοθεσία του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου & Αγ. Δημητρίου στις ΣΑΤΡΕΣ, όταν υπήρξε Πανελλήνια συμμετοχή από 16 ομώνυμους συλλόγους με τον ‘’ανάδοχο’’ Τοπικό Σύλλογο ( ΣΣΠΔΥ). Σας προσκαλούμε, ΕΔΩ, ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ και προσδοκούμε ότι θα εντάξετε στους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας, αφίξεις με τουλάχιστον μία (1) διανυκτέρευση στην Ξάνθη, με ταυτόχρονη επίσκεψη -παρακολούθηση ενός εκκλησιασμού μαζί μας, στα γραφικά αυτά εκκλησάκια, που απεικονίζονται στην αφίσα και στις ημερομηνίες που αναγράφονται. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλετε ουσιαστικά στην ισχυροποίηση- ενίσχυση των παραπάνω επιδιώξεων, γιατί η συνέχιση και η καθιέρωσή τους, αποτελεί ιερή υποχρέωση ΟΛΩΝ για τη διατήρηση της πνευματικής, αλλά και της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.

Εφόσον στον προγραμματισμό της εκδρομής σας, δεν σας εξυπηρετούν οι αναγραφόμενες ημερομηνίες εκκλησιασμού, υπάρχει δυνατότητα κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης- συνεννοήσεως, τέλεσης σε διαφορετική ημερομηνία που να εξυπηρετεί τις οργανωμένες εκδρομές του Πρακτορείου/ Συλλόγου σας. Το πρόγραμμα του 2016, περιλαμβάνει συνολικά 32 εκκλησιασμούς, αρχίζει στις 9 Ιανουαρίου και συνεχίζει τον Απρίλιο, με τρείς (3) αξιοσημείωτους εκκλησιασμούς στον Αγ. Γεώργιο ( ΕΧΙΝΟ): ‘’ Εορτασμός Μάχης Οχυρών 6 Απρ.1941’’, ‘’Περιφορά Επιταφίου’’ (Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) και ‘’Ανάσταση’’ (Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ), ενώ ολοκληρώνεται στις 26 Νοεμβρίου( Εορτή Αγ. Στυλιανού). Οι περισσότεροι εκκλησιασμοί τελούνται με την παρουσία, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμονος.

 Έχοντες σαφή επίγνωση της οικονομικής στενότητας όλων , για το θέμα της διαμονής σας, έχουμε επιτύχει έκπτωση, για όσους κάνουν ομαδική κράτηση στο Πρόγραμμα « Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια », στα Ξενοδοχεία της Ξάνθης. Οι εκπτωτικές τιμές, ενδεικτικά για το 2-κλινο ( με πρωινό ), στα ξενοδοχεία, 3* κυμαίνονται από 35 - 40 € ( ήτοι: 17-20 € / άτομο). Τηλέφωνα και στοιχεία επικοινωνίας, υπάρχουν στη συνημμένη αφίσα, ενώ επίκαιρες πληροφορίες (πχ, ακριβής ώρα έναρξης, αναχωρήσεις λεωφορείων, πρόσθετοι εκκλησιασμοί κλπ), αναρτώνται συνεχώς στην ιστοσελίδα μας:www.eaasxanthis.gr.

Επιπρόσθετα σας πληροφορούμε, ότι είμαστε στη διάθεσή σας για παροχή διευκρινίσεων & τυχόν πρόσθετων πληροφοριών, όπως και για άλλα μοναδικά Μνημεία & αξιοθέατα της Περιοχής της Ξάνθης, προκειμένου να τα συνδυάσετε σε ενδεχόμενη επίσκεψη σας.

Συνιστάται επίσκεψη στο μοναδικό Μουσείο του Κύπριου Αγωνιστή και Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου. (Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα http://xanthi. cyprusnet.gr/Mouseio.html). 3 Σας προσκαλούμε όλες και όλους, από κάθε περιοχή της Πατρίδας μας.

Η ΘΡΑΚΗ σας ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ. Παρακαλούμε για την προβολή στις ιστοσελίδες σας, την προώθηση του παρόντος, σύμφωνα με τον παρακάτω ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ στην περιοχή σας, όπως και στον κοινωνικό-επαγγελματικό σας κύκλο, για την ενημέρωση τους.

Οι Πρόεδροι των ‘’αναδόχων’’ Συλλόγων του Ν. Ξάνθης

Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, Υπτγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης.
 Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών, Θεοφάνης Καραμπιπέρης.
Σύλλογος ΠΟΝΤΙΩΝ, Θεόδωρος Ρωμανίδης.
Σύλλογος ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, ‘’ Αλησμόνητες Πατρίδες’’.Ανδρέας Εφραιμίδης.
Σύλλογος ΕΒΡΙΤΩΝ, Απόστολος Πολυμένης.
 Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Ξάνθης, Ευτέρπη Στάντσιου.
Σύλλογος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, Άννα Μπαλτζοπούλου.
Σύλλογος ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ, ‘’ο Άγιος Στυλιανός’’, Παρασκευή Μαυρίδου.
Σύλλογος ’’Φίλοι Αγ. Γεωργίου ΜΕΔΟΥΣΑΣ’’, Μήτσιος Στέφανος

Με εκτίμηση
Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης
Πρόεδρος ΤΣ / ΕΑΑΣ Ξάνθης (κιν: 6937100910)