Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ


Νέοι ορίζοντες στην έρευνα για τους Πομάκους

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τριήμερο διεθνές συνέδριο με τίτλο  «Οι Πομάκοι της Θράκης: Πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις». Το συνέδριο διοργανώθηκε στην Κομοτηνή (17 - 19 Μαρτίου) από το Τμήμα Ιστορία και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στις πολύωρες συνεδριάσεις του συνεδρίου έγιναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και συζητήσεις  για τη γλώσσα, την ιστορία και το λαϊκό πολιτισμό των Πομάκων. Έγιναν επίσης τρεις πολύ σημαντικές εισηγήσεις σχετικά με τα γενετικά χαρακτηριστικά των Πομάκων.

Από αριστερά: Εμ. Σέργης, Π. Θεοχαρίδης, Εμ. Βαρβούνης

Στο συνέδριο επίσης τιμήθηκε ο δάσκαλος και συγγραφέας Πέτρος Θεοχαρίδης για τη σημαντική προσφορά του στην καταγραφή της γλώσσας και της προφορικής παράδοσης των Πομάκων της Θράκης.


Ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Πομακικών Ερευνών

Μιλώντας για τα πορίσματα του συνεδρίου ο καθηγητής Εμμανουήλ Βαρβούνης είπε:
«Τα συμπεράσματα ήταν ότι έχουμε μία ξεχωριστή βαλκανική εθνοτική ομάδα, η οποία ανήκει στις μουσουλμανικές μειονότητες της Θράκης, η οποία όμως έχει ξεχωριστά γενετικά, γλωσσικά, πολιτισμικά και ιστορικά χαρακτηριστικά που χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης. Πολλά από αυτά τα επί μέρους μελετήθηκαν. Μένουν πολλά ακόμα να μελετηθούν.  Το συνέδριο αποφάσισε να προτείνει να δημιουργηθεί ένα Ερευνητικό Ινστιτούτο Πομακικών Μελετών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς, το οποίο θα αναλάβει την περαιτέρω πορεία και τη διοργάνωση των επομένων συνεδρίων της ίδιας σειράς, που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν για να συνεχιστεί η έρευνα αυτή».

Από αριστερά: Ε. Μπουρουτζή, Β. Μπαφατάκη, Β. Κόντε

Λίγο πριν το τέλος του συνεδρίου προβλήθηκε το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ της Δέσποινας Πανταζή  «Η νύφη στον καθρέφτη». Το συνέδριο έκλεισε με τη συναυλία παραδοσιακών πομάκικων τραγουδιών στην οποία τραγούδησε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ν. Ξάνθης Εμινέ Μπουρουτζή.