ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΜΑΚΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΜΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΜΑΚΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΓΛΑΥΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΜΑΚΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΜΙΝΘΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΘΡΑΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΑΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΜΥΚΗ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΜΑΚΙΚΗΣ ΕΧΙΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΩΡΑΙΟΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΜΑΚΟΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΚΙΜΜΕΡΙΑ ΜΑΝΤΑΙΝΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΠΡΟΣΗΛΙΟ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΘΕΡΜΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΑΤΡΕΣ ΤΕΜΕΝΗ ΧΑΡΤΕΣ ΚΟΤΥΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΦΥΣΗ ΑΣΚΥΡΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΠΑΧΝΗ ΛΙΒΑΔΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΛΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΛΟΤΥΧΟ ΛΕΞΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΓΟΡΓΟΝΑ ΚΕΧΡΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΑΙΜΟΝΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΘΙΜΑ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΙΣΛΑΜ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΚΟΤΙΝΟ ΚΥΚΝΟΣ ΜΕΔΟΥΣΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΠΕΚΤΑΣΙΣΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΡΟΥΣΣΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΩΖΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ MYKH ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΕΡΑΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΑΡΔΑΜΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΜΑΚΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΤΑΝΗ ΛΙΒΑΣ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΠΟΡΤΑ ΡΕΥΜΑ ΡΟΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΓΛΑΥΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΧΛΟΗ ΑΙΩΡΑ ΑΚΡΑΙΟΣ ΑΛΙΚΟΧΩΡΙ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑΛΙΣΤΕΡΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΖΑΓΑΛΙΣΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΕΤΙΚΙΟ ΚΙΔΑΡΙΣ ΚΙΡΡΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΥΡΤΙΣΚΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΡΓΑΝΗ ΠΕΛΕΚΗΤΟ ΠΛΑΓΙΑ ΠΡΙΟΝΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Πάχνη ΡΥΜΗ ΣΕΛΕΡΟ ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ ΣΙΡΟΚΟ ΣΜΙΓΑΔΑ ΣΟΥΝΙΟ ΣΩΣΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΜΕΝΟΣ ΥΔΡΟΧΩΡΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟ

Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί το κράτος χρηματοδοτεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ξάνθης που αποτελεί ιδιωτική επιχείρηση;
Προκλητική στήριξη ιδιωτών σε περίοδο κρίσης

άρθρο του δημοσιογράφου
Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Δεν ξέρω πως το βλέπει ο καθένας αλλά εγώ θα περίμενα πως μετά το πάθημα των τελευταίων ετών με την οικονομική κρίση το ελληνικό κράτος θα έβαζε λίγο μυαλό και τουλάχιστον θα προσπαθούσε να διορθώσει όλα εκείνα που αποτέλεσαν αιτία να φτάσουμε ως χώρα ένα βήμα πριν τον γκρεμό. Ωστόσο, φαίνεται πως το πάθημα δεν έγινε μάθημα και υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις όπου η ελληνική πολιτεία προκαλεί με τις πρακτικές της κι όλα αυτά την ώρα που ο ελληνικός λαός έχει πλέον γονατίσει.

Ο λόγος για το ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ξάνθης το οποίο παρόλο που είναι μια καθαρά ιδιωτική επιχείρηση στηρίζεται απροκάλυπτα από το ελληνικό κράτος χωρίς βέβαια η στήριξη αυτή να παρέχεται και σε άλλα ιδιωτικά σχολεία της περιοχής και γενικότερα της χώρας. Για λόγους που κάποια στιγμή θα πρέπει να μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί, η μεταφορά των μαθητών από και προς το ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ξάνθης γίνεται με τα γνωστά σε όλους μας μαθητικά δρομολόγια, δηλαδή με κρατικά χρήματα, παρόλο που, όπως ανέφερα και πριν, μιλάμε για μια καθαρά ιδιωτική επιχείρηση.

Με λίγα λόγια πληρώνει από αυτά που δεν του περισσεύουν ο ελληνικός λαός για να ευνοούνται με τον τρόπο αυτό κάποιοι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες. Ωστόσο, η στήριξη της εν λόγω επιχείρησης δε σταματά εδώ αφού σύμφωνα με όσα ανέφεραν προ ημερών τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ξάνθης, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ξάνθης πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο. Μπορείτε να καταλάβετε τι σας λέω; Οι εργαζόμενοι μιας καθαρά ιδιωτικής επιχείρησης πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο και για όλα αυτά κανείς δεν τολμά να πει λέξη.

Προφανώς όλα αυτά δεν ξεκίνησαν από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία απλά τα βρήκε και τα συνέχισε. Πρόκειται για πρακτικές που ξεκίνησαν προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει πως και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει τις δικές της ευθύνες. Να θυμίσω ότι μιλάμε για μια κυβέρνηση η οποία μειώνει μισθούς και συντάξεις, εφαρμόζει μια πολιτική η οποία έχει φτάσει τα ποσοστά της ανεργίας στα ύψη, απολύει δημόσιους υπαλλήλους με το πρόσχημα πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η πατρίδα μας αλλά εξακολουθεί να διατηρεί τις πρακτικές αυτές στήριξης μιας ιδιωτικής επιχείρησης.

Με λίγα λόγια, τη στιγμή που σε λίγες μέρες θα υπολειτουργούν εκατοντάδες δημόσια Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών, έλλειψη η οποία ασφαλώς είναι αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής, το φτωχό πλέον ελληνικό κράτος θα εξακολουθεί και τους εκπαιδευτικούς ενός ιδιωτικού σχολείου να πληρώνει και τη μεταφορά των μαθητών σ’ αυτό. Βέβαια, για να λέμε τα πράματα με τ’ όνομα τους, όχι μόνο τα κόμματα της κυβέρνησης αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα δε λένε ούτε λέξη για το θέμα αυτό. Πρώτη απ’ όλους η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία καθημερινά φωνάζει για τα προβλήματα που σε λίγο καιρό θα υπάρχουν στα δημόσια σχολεία, δε λέει ούτε λέξη για την πληρωμή από το ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικών οι οποίοι εργάζονται σε ένα ιδιωτικό σχολείο. Μάλιστα σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού τύπου της Ξάνθης, βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α πιέζουν προς την κατεύθυνση του να μην αλλάξει τίποτα και η στήριξη της εν λόγω ιδιωτικής επιχείρησης από το ελληνικό δημόσιο να συνεχιστεί.

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς αλλά για μένα, σε μια εποχή που οι πολίτες δεν έχουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί στο σπίτι τους, η με τέτοιο τρόπο στήριξη ιδιωτικών επιχειρήσεων αποτελεί σκάνδαλο κι επιτέλους οι αρμόδιοι, μεταξύ των οποίο και ο περιφερειακός διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οφείλουν να πάρουν θέση άμεσα. Αν πρόκειται για μια γενικότερη προσπάθεια στήριξης του ιδιωτικού τομέα τότε θα πρέπει την ίδια ευνοϊκή μεταχείριση να έχουν και τα υπόλοιπα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά, απ’ όσο ξέρω, αυτό δεν ισχύει πουθενά αλλού και όλα τα υπόλοιπα ιδιωτικά σχολεία της χώρας και τους εκπαιδευτικούς τους πληρώνουν και τη μεταφορά των μαθητών καλύπτουν με δικά τους οχήματα και οδηγούς. 
     
Βέβαια, υπάρχει και το άλλο ενδεχόμενο, αυτό δηλαδή του να προσπαθεί η ελληνικό πολιτεία με τον τρόπο αυτό να επεκτείνει τη μειονοτική παιδεία και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού ως γνωστόν, με βάση και τη συνθήκη της Λωζάννης, μειονοτικά μπορούν να είναι μόνο τα Δημοτικά σχολεία των Ελλήνων μουσουλμάνων, ενώ τα Γυμνάσια και τα Λύκεια τους πρέπει να είναι και είναι ελληνόφωνα. Επειδή όμως ένα πάγιο αίτημα του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής είναι να δημιουργηθούν Μειονοτικά Γυμνάσια και Λύκεια για τους μουσουλμάνους της Θράκης, δεν αποκλείεται η ελληνική πολιτεία μέσω της στήριξης ιδιωτικών μειονοτικών Γυμνασίων και Λυκείων να υπέκυψε και σε αυτό το αίτημα της Άγκυρας, να συνέβαλε δηλαδή στην έστω και με πλάγιο τρόπο επέκταση της μειονοτικής εκπαίδευσης σε Γυμνάσια και Λύκεια. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αυτό κάθε άλλο παρά απλό είναι, οι αρμόδιοι όχι μόνο εξηγήσεις θα πρέπει να δώσουν αλλά μια τελεία στην προκλητική αυτή στήριξη ιδιωτικών επιχειρήσεων θα πρέπει να βάλουν. Διαφορετικά και με δεδομένη την τεράστια ανεργία στη χώρα μας, να κάνουμε όλοι από ένα ιδιωτικό σχολείο βρε αδελφέ και το ελληνικό κράτος να μας πληρώνει τους εκπαιδευτικούς αλλά και τη μεταφορά των μαθητών, ώστε εμείς μόνο τα κέρδη από τα δίδακτρα των μαθητών να παίρνουμε. Σαν ιδέα δεν είναι καθόλου άσχημη, δεν ξέρω βέβαια αν συμφωνούν και οι αρμόδιοι κύριοι υπουργοί της κυβέρνησης που δήθεν ήρθε για να βάλει μια τάξη στο ελληνικό δημόσιο.

Σ. Καραχότζα