ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΜΑΚΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΜΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΜΑΚΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΓΛΑΥΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΜΑΚΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΣΜΙΝΘΗ ΘΡΑΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΑΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΜΥΚΗ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΜΑΚΙΚΗΣ ΕΧΙΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΡΑΙΟΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΜΑΚΟΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΚΙΜΜΕΡΙΑ ΜΑΝΤΑΙΝΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΠΡΟΣΗΛΙΟ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΘΕΡΜΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΑΤΡΕΣ ΤΕΜΕΝΗ ΧΑΡΤΕΣ ΚΟΤΥΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΦΥΣΗ ΑΣΚΥΡΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΠΑΧΝΗ ΛΙΒΑΔΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΛΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΛΟΤΥΧΟ ΛΕΞΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΓΟΡΓΟΝΑ ΚΕΧΡΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΑΙΜΟΝΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΘΙΜΑ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΙΣΛΑΜ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΚΟΤΙΝΟ ΚΥΚΝΟΣ ΜΕΔΟΥΣΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΠΕΚΤΑΣΙΣΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΡΟΥΣΣΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΩΖΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ MYKH ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΕΡΑΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΑΡΔΑΜΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΜΑΚΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΤΑΝΗ ΛΙΒΑΣ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΠΟΡΤΑ ΡΕΥΜΑ ΡΟΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΓΛΑΥΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΧΛΟΗ ΑΙΩΡΑ ΑΚΡΑΙΟΣ ΑΛΙΚΟΧΩΡΙ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑΛΙΣΤΕΡΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΖΑΓΑΛΙΣΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΕΤΙΚΙΟ ΚΙΔΑΡΙΣ ΚΙΡΡΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΥΡΤΙΣΚΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΡΓΑΝΗ ΠΕΛΕΚΗΤΟ ΠΛΑΓΙΑ ΠΡΙΟΝΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Πάχνη ΡΥΜΗ ΣΕΛΕΡΟ ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ ΣΙΡΟΚΟ ΣΜΙΓΑΔΑ ΣΟΥΝΙΟ ΣΩΣΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΜΕΝΟΣ ΥΔΡΟΧΩΡΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟ

Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

Αλλαγή πολιτικής τώρα - Αύριο θα είναι πολύ αργά


 Γράφει ο Πομάκος δημοσιογράφος
Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Όλα αυτά τα χρόνια εμείς οι Θρακιώτες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι καταγγέλλουμε σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται την προκλητική δράση του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής στην ευρύτερη περιοχή μας καθώς και τις μεθόδους με τις οποίες εκτουρκίζει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερους μουσουλμάνους της Θράκης. Φοβάμαι όμως πως απλά έχουμε πέσει στην παγίδα αυτή να βλέπουμε το δένδρο και να χάνουμε το δάσος.

Όχι πως όλα όσα κατά καιρούς λέμε δεν ισχύουν, ίσα-ίσα, έχουμε ένα τουρκικό προξενείο το οποίο με κάθε τρόπο και μέσο προσπαθεί να πετύχει τον στόχο της Άγκυρας, ο οποίος φυσικά είναι να δημιουργηθεί η εντύπωση πως στη Θράκη υπάρχει εθνική, δηλαδή τουρκική μειονότητα και όχι μουσουλμανική. Το ζητούμενο όμως κατά την ταπεινή μου άποψη σε αυτή την περίπτωση δεν είναι το τι κάνει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής αλλά το τι κάνει ή αν προτιμάτε το τι δεν κάνει η ελληνική πολιτεία προκειμένου να βάλει φρένο στον εκτουρκισμό των Ελλήνων μουσουλμάνων της περιοχής.

Δυστυχώς στο θέμα αυτό όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης έκαναν το ίδιο πράγμα, ένα τίποτα δηλαδή. Στην καλύτερη των περιπτώσεων απλά παρακολουθούσαν τη δράση των ανθρώπων του τουρκικού προξενείου και στην χειρότερη βοηθούσαν κιόλας ώστε ο προαναφερόμενος στόχος της Άγκυρας να επιτευχθεί πιο σύντομα κι αυτό όχι γιατί δεν αγαπάνε τη Θράκη αλλά γιατί πάνω από τη Θράκη και γενικά πάνω από κάθε εθνικό μας θέμα βάζουν την πολιτική τους καρέκλα.

Για τους χιλιάδες ψηφοφόρους που μπορεί και ελέγχει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής τα έχουμε πει πολλές φορές και δεν υπάρχει λόγος να επαναλάβουμε τα ίδια. Το πρόβλημα είναι πως μέχρι τώρα δε βρέθηκε ούτε μια κυβέρνηση, ούτε ένας πολιτικός που να βάλει το συμφέρον της πατρίδας πάνω από αυτές τις χιλιάδες ψήφους με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Δε σας κρύβω πως εγώ προσωπικά περίμενα ειδικά από τον σημερινό πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά μια κάπως διαφορετική πολιτική ως προς το μειονοτικό ζήτημα της Θράκης. Κι αυτό διότι κατά το παρελθόν μας είχε αφήσει να πιστέψουμε πως ειδικά στα εθνικά θέματα έχει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, με αποτέλεσμα να μην είναι και ο πιο αγαπημένος Έλληνας πολιτικός του τουρκικού προξενείου.

Μάλιστα την περίοδο που ήταν σε εξέλιξη οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας όλα τα τουρκόφωνα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής ήταν στο πλευρό της κυρίας Μπακογιάννη κι αυτό τότε με είχε οδηγήσει στην απόφαση να στηρίξω ανοιχτά και δημόσια τον Αντώνη Σαμαρά γιατί πίστευα πως θα έχει τη διάθεση τουλάχιστον να προσπαθήσει να σταματήσει τη δράση του προξενείου της Κομοτηνής.

Ωστόσο φαίνεται πως μιλάμε για έναν ακόμα πρωθυπουργό ο οποίος βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό, αφού όχι μόνο ίδιος με τους προηγούμενους πρωθυπουργούς της χώρας μας είναι αλλά ίσως και πολύ χειρότερος. Θυμίζω μόνο πως όλα αυτά τα χρόνια υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας τόσο σε επίπεδο δημοτικών και περιφερειακών εκλογών όσο και σε επίπεδο εθνικών εκλογών ήταν εκείνοι που ζήτησαν ανοιχτά τη στήριξη τόσο των ψευτομουφτήδων της περιοχής όσο και των στελεχών του κόμματος DEB χωρίς αυτό να ενοχλήσει ούτε ελάχιστα τον κατά τα άλλα πατριώτη πρωθυπουργό μας.

Να μην έχετε καμία απολύτως αμφιβολία πως και σε αυτές τις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2015 θα δούμε το ίδιο έργο σε επανάληψη. Θα δούμε δηλαδή υποψήφιους των λεγόμενων κομμάτων εξουσίας να προσκυνάνε κυριολεκτικά το τουρκικό προξενείο με την ελπίδα πως θα έχουν τη στήριξη του και θα καταφέρουν με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσουν κάποια πολιτική καρέκλα. Έτσι έμαθαν να επιβιώνουν πολιτικά κι αυτό θα κάνουν και τώρα.  

Μια ενδεχόμενη αλλαγή της κυβέρνησης πιστεύω πως δε θα βοηθήσει σε τίποτα τη Θράκη, αφού με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις το κόμμα που πιθανότατα θα αναλάβει το τιμόνι της χώρας είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του οποίου πολλά κορυφαία και μη στελέχη μιλάνε εδώ και καιρό για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Άρα η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μάλλον καταστρεπτική θα είναι για τη Θράκη και τους Έλληνες μουσουλμάνους παρά ωφέλιμη.

Θα μου πείτε δηλαδή μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα; Όχι, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Πιστεύω πως μέσα από τις επόμενες εκλογές, οι οποίες όπως είπα θα γίνουν πολύ σύντομα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι καλό για τη Θράκη μας. Ο τρόπος κατά την άποψη μου είναι ένας και μοναδικός, να υπάρχει στο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία μια δεξιά δύναμη η οποία να έχει δώσει δείγματα γραφής και να έχει πάρει δημόσια και ξεκάθαρα θέση κατά της δράσης του τουρκικού προξενείου.  

Έτσι κι αλλιώς είναι παραπάνω κι από απίθανο να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο μόνος τρόπος να κυβερνηθεί η χώρα είναι η συνεργασία μεταξύ δύο ή και τριών πολιτικών παρατάξεων. Προσωπικά πιστεύω πως μια από τις πολιτικές δυνάμεις της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ του ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΕΝΟΥ, ένα κόμμα που κυρίως δια του βουλευτή επικρατείας του ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ έχει ήδη αναπτύξει μια πολιτική κατά του εκτουρκισμού των μουσουλμάνων της Θράκης και είμαι βεβαίως πως μέσα από μια συμμετοχή του στην επόμενη κυβέρνηση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο θέμα αυτό.


Όλοι όσοι με ξέρετε θα έχετε διαπιστώσει πως αποφεύγω να παίρνω δημόσια θέση υπέρ κάποιας πολιτικής παράταξης, αλλά όταν το πράγμα φτάνει στο απροχώρητο νομίζω πως έχω υποχρέωση να το κάνω κι αυτό. Δε βλέπω να υπάρχει άλλη λύση, ήδη η σημερινή κυβέρνηση της ντροπής  δεν έχει κάνει την παραμικρή προσπάθεια να αλλάξει κάτι στη Θράκη κι από την άλλη η επόμενη κατά πάσα πιθανότητα κυβέρνηση θα είναι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, μιας παράταξης δηλαδή που ήδη έχει αναγνωρίσει τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Άρα θεωρώ πως η συμμετοχή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα είναι μονόδρομος για το καλό της Θράκης. Όλοι σας ξέρετε και το ξέρουν και τα στελέχη των ΑΝΕΛ πως κατά καιρούς έχω διαφωνήσει σε πολλά θέματα μαζί τους και δεν έχω πρόβλημα να το ξανακάνω όταν το θεωρήσω αναγκαίο. Αυτή τη στιγμή όμως το ζητούμενο για όλους μας είναι μια πολιτική δύναμη η οποία θα βάλει εμπόδια στους πράκτορες της Άγκυρας και να αποτρέψει τον εκτουρκισμό όσων μουσουλμάνων έχουν ακόμα ελληνική συνείδηση.

Τους άλλους τους δοκιμάσαμε και προκόψαμε, η πατριωτική κατά τα άλλα Νέα Δημοκρατία στέλνει τους υποψήφιους της στον ψευτομουφτή και στο DEB ενώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν είναι τίποτα άλλο παρά το παλιό ΠΑΣΟΚ που είχε επί χρόνια τη στήριξη του τουρκικού προξενείου για ευνόητους λόγους. Δε βλέπω λοιπόν το λόγο για τον οποίο θα πρέπει να ψηφίσουμε και πάλι τους ίδιους, εκτός πια κι αν δε θέλουμε να παραμείνει η Θράκη ελληνική. Αυτή τη φορά ας ψηφίσουμε εκείνους που αγαπάνε τη Θράκη και θέλουν ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Σ. Καραχότζα