ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΜΑΚΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΜΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΜΑΚΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΓΛΑΥΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΜΑΚΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΣΜΙΝΘΗ ΘΡΑΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΑΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΜΥΚΗ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΜΑΚΙΚΗΣ ΕΧΙΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΡΑΙΟΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΜΑΚΟΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΚΙΜΜΕΡΙΑ ΜΑΝΤΑΙΝΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΠΡΟΣΗΛΙΟ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΘΕΡΜΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΑΤΡΕΣ ΤΕΜΕΝΗ ΧΑΡΤΕΣ ΚΟΤΥΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΦΥΣΗ ΑΣΚΥΡΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΠΑΧΝΗ ΛΙΒΑΔΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΛΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΛΟΤΥΧΟ ΛΕΞΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΓΟΡΓΟΝΑ ΚΕΧΡΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΑΙΜΟΝΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΘΙΜΑ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΙΣΛΑΜ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΚΟΤΙΝΟ ΚΥΚΝΟΣ ΜΕΔΟΥΣΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΠΕΚΤΑΣΙΣΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΡΟΥΣΣΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΩΖΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ MYKH ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΕΡΑΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΑΡΔΑΜΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΜΑΚΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΤΑΝΗ ΛΙΒΑΣ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΠΟΡΤΑ ΡΕΥΜΑ ΡΟΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΓΛΑΥΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΧΛΟΗ ΑΙΩΡΑ ΑΚΡΑΙΟΣ ΑΛΙΚΟΧΩΡΙ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑΛΙΣΤΕΡΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΖΑΓΑΛΙΣΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΕΤΙΚΙΟ ΚΙΔΑΡΙΣ ΚΙΡΡΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΥΡΤΙΣΚΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΡΓΑΝΗ ΠΕΛΕΚΗΤΟ ΠΛΑΓΙΑ ΠΡΙΟΝΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Πάχνη ΡΥΜΗ ΣΕΛΕΡΟ ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ ΣΙΡΟΚΟ ΣΜΙΓΑΔΑ ΣΟΥΝΙΟ ΣΩΣΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΜΕΝΟΣ ΥΔΡΟΧΩΡΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟ

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018

ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑΜην κάνετε αυτό το κακό στα παιδιά σας. 
Πείτε όχι στο μειονοτικό σχολείο

  
Γράφει ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Μπορεί εκπαιδευτικοί και μαθητές να βρίσκονται στη μέση των καλοκαιρινών τους διακοπών ωστόσο σε έναν μήνα και κάτι θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από την οποία όπως κάθε χρόνο, γονείς και δάσκαλοι περιμένουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα παιδιά.

Μόνο που αυτό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σίγουρα δε μπορεί να έρθει μέσα από τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία και τους λόγους που αυτό δε μπορεί να συμβεί τους έχω εξηγήσει δεκάδες φορές σε παλαιότερα άρθρα μου για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Ως γονιός έχω την εμπειρία της φοίτησης των παιδιών μου σε ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο της πόλης κι άρα ξέρω από πρώτο χέρι την τεράστια διαφορά ανάμεσα στο μειονοτικό και στο ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο. 

Βέβαια το γεγονός ότι ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία δεν υπάρχουν στα πομακοχώρια της Ξάνθης οδηγεί τους περισσότερους γονείς στη σκέψη πως το μειονοτικό σχολείο που λειτουργεί στο χωριό τους αποτελεί μονόδρομο για τα παιδιά τους. 

Τεράστιο λάθος. Μπορεί στα πομακοχώρια να μη λειτουργούν ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία αλλά υπάρχουν και τα γνωστά μαθητικά δρομολόγια στα οποία έχουν δικαίωμα όλοι οι γονείς της ορεινής Ξάνθης. 

Με λίγα λόγια, δε χρειάζεται να μετακομίσει κάποιος στην πόλη της Ξάνθης για να γράψει το παιδί του σε ένα ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο κι ούτε φυσικά χρειάζεται να το μεταφέρει ο ίδιος με δικό του όχημα σε καθημερινή βάση από το χωριό στο σχολείο της πόλης. Αυτό είναι υποχρεωμένη να το αναλάβει η ελληνική πολιτεία αφού ως τώρα δε φρόντισε να ιδρύσει ελληνόφωνα δημοτικά στα πομακοχώρια.

Κανένας δε μπορεί να σας αρνηθεί τα μαθητικά δρομολόγια κι αν το κάνει κάποιος, θα έχει παρανομήσει και θα έχετε κάθε δικαίωμα να τον καταγγείλετε στις αρμόδιες αρχές. 

Θα το εξηγήσω με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια ώστε να γίνει κατανοητό απ’ όλους διότι μάλλον εσκεμμένα δεν υπάρχει η σωστή πληροφόρηση. 

Αν κάποιοι γονείς ζητήσουν τη μεταφορά των παιδιών τους με μαθητικά δρομολόγια (λεωφορείο, ταξί) από το χωριό σε μειονοτικό σχολείο της πόλης, το αίτημα τους αυτό ασφαλώς δε μπορεί να γίνει δεκτό διότι το σχολείο που ζητάνε στην πόλη υπάρχει και στο χωριό τους. 

Αν όμως κάποιος ζητήσει τη δωρεάν μεταφορά του παιδιού του από το πομακοχώρι σε ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο της πόλης, ένα σχολείο δηλαδή που δεν υπάρχει στο χωριό του αλλά μόνο στην πόλη, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να κάνουν δεκτό το αίτημα του αυτό. 

Κι αν σας πουν πως το παιδί σας δε μπορεί να πάει σε σχολείο της πόλης επειδή σχολείο υπάρχει και στο χωριό σας, να ξέρετε ότι σας λένε ψέματα και η απάντηση που πρέπει να τους δώσετε είναι πως το ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο που ζητάτε στην πόλη δεν υπάρχει στο χωριό σας. 

Τόσο απλά είναι τα πράγματα, μην πέφτετε στην παγίδα τους. Δε μπορούν, δεν έχουν το δικαίωμα να μη δεχτούν παιδιά από τα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης σε ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία της πόλης. 

Για τις σχετικές λεπτομέρειες μπορείτε να απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.