Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

XANTHINET: Νέοι ορίζοντες στην ενημέρωση των Πομάκων


www.xanthinet.gr - «Η φωνή της αλήθειας»

Συνέντευξη με το Σεμπαϊδήν Καραχότζα, δημιουργό της νέας πομάκικης ιστοσελίδας

Μια νέα παρέμβαση στη διαδικτυακή ενημέρωση στη Θράκη επιχειρεί ο Πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν  Καραχότζα. Ο έγκριτος δημοσιογράφος, μετά από πολυετή θητεία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ξεκινά μία νέα ενημερωτική ιστοσελίδα, που θα είναι η μοναδική που θα παρουσιάζει ειδήσεις, σχόλια και άρθρα τόσο στην ελληνική όσο και στην πομακική γλώσσα. Πέρα όμως από τις πομακόφωνες ειδήσεις, βασικός στόχος  της νέας ιστοσελίδας είναι να δώσει φωνή στον κάθε πολίτη της Θράκης και να αναδείξει τα προβλήματά του.


Στην εισαγωγική του ανάρτηση στην xanthinet.gr  ο Σ. Καραχότζα σημειώνει:
«Πρεμιέρα στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης κάνει σήμερα η νέα ηλεκτρονική εφημερίδα xanthinet.gr με στόχο να αποτελέσει μια πηγή έγκυρης και αντικειμενικής ενημέρωσης, μακριά από συμφέροντα και εξαρτήσεις. Η ενημέρωση στην πραγματική της διάσταση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών, ένα δικαίωμα που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το στερούνται. Σε μια εποχή που όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται, στόχος μας είναι να αποτελέσουμε ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης το οποίο θα μεταδίδει τα γεγονότα έτσι όπως αυτά διαδραματίζονται και όχι όπως θα τα θέλαμε εμείς. Oι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας θα μπορούν να διαβάζουν αλλά και να ακούνε τα νέα και στην πομάκικη γλώσσα. Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο κατά το παρελθόν υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού οι ίδιοι οι Πομάκοι συντοπίτες μας είχαν αγκαλιάσει το πομακόφωνο δελτίο ειδήσεων που μέχρι πρόσφατα παρουσίαζε τηλεοπτικός σταθμός της Ξάνθης. Θεωρούμε λοιπόν πως με κάποιον τρόπο έπρεπε να επανέλθει η παρουσίαση των ειδήσεων στην πομάκικη γλώσσα κι έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτήν την ηλεκτρονική εφημερίδα με την ελπίδα πως ο κόσμος θα αγκαλιάσει και θα στηρίξει την προσπάθεια μας αυτή».

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον κ. Σεμπαϊδήν Καραχότζα:

- Ποιος ήταν ο λόγος που οδήγησε στη δημιουργία του xanthinet.gr ;
- Δεν έχω ως στόχο να ανταγωνιστώ τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης της Ξάνθης, έντυπα ή ηλεκτρονικά, τα οποία και αξιόλογα είναι και  έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση παρέχουν στους Ξανθιώτες.  Ο στόχος ήταν ένας και μοναδικός. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να επαναφέρουμε το πομακόφωνο δελτίο ειδήσεων. Αφού δε μπορούσα να συνεργαστώ με κάποιο τηλεοπτικό σταθμό ή με κάποιο ραδιόφωνο, αποφάσισα να κάνω αυτή την προσπάθεια. Για το λόγο αυτό υπάρχει ειδική ενότητα μέσα στο xanthinet.gr , το φωνητικό δελτίο ειδήσεων. Είναι μεμονωμένες  ειδησούλες ανεβασμένες ηχητικά στην πομακική γλώσσα. Υπάρχει βέβαια και γραπτά η κάθε είδηση στα πομακικά.

- Το φωνητικό δελτίο θα είναι καθημερινό;
- Στο πλαίσιο του εφικτού. Θα προσπαθώ τις σημαντικότερες ειδήσεις να τις ανεβάζω και φωνητικά.

- Ένας νέος Πομάκος είναι ικανός να διαβάσει τις ειδήσεις στη γλώσσα του;
-  Νομίζω πως ναι. Θα πρέπει να ρίξει μια ματιά στο αλφάβητο. Όποιος γνωρίζει το λατινικό αλφάβητο, μπορεί να διαβάσει το πομάκικο κείμενο.

- Εκτός από το φωνητικό δελτίο, τι άλλο θα περιλαμβάνει το xanthinet.gr;
-  Υπάρχει η κατηγορία HABEREVE (ΕΙΔΗΣΕΙΣ) που είναι πάλι ειδήσεις στην πομακική, αλλά σε γραπτό λόγο. Πέρα από την ενότητα ΕΙΔΗΣΕΙΣ που θα είναι η καταγραφή της τρέχουσας πραγματικότητας στην ελληνική γλώσσα, υπάρχει και η κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Η συγκεκριμένη ενότητα αφορά τον πομάκικο πολιτισμό. Μέσα αναφέρονται άρθρα αξιόλογων ανθρώπων για την ιστορία των Πομάκων, γίνεται μία παρουσίαση αρκετών πομάκικων παραμυθιών, πομάκικων συνταγών. Υπάρχει επίσης φωτογραφικό υλικό και ό, τι άλλο αφορά τον πολιτισμό των Πομάκων.

- Ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα ξεκινάει πριν από αρκετά χρόνια τη δράση του ως δημοσιογράφος. Πώς ήταν τα πρώτα βήματα με τη δημιουργία της πομάκικης εφημερίδας NATPRESH το 2006;
- Σίγουρα ήταν πολύ δύσκολα τα πρώτα βήματα. Ξεκίνησα χωρίς να έχω ασχοληθεί ποτέ με τη δημοσιογραφία. Η ΝATPRESH είχε αρκετούς συνδρομητές και χριστιανούς και μουσουλμάνους, με τη διαφορά ότι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι ζητούσαν να τους τη στέλνω σε φάκελο για να μη βλέπει το υπόλοιπο χωριό. Το γράμμα πάει στο καφενείο, δεν πάει στο σπίτι του καθένα.

- Το επόμενο βήμα ήταν το πομακόφωνο δελτίο, από το 2011.
- Το πομακόφωνο δελτίο ειδήσεων είχε μεγάλη ανταπόκριση και απήχηση στην κοινωνία της ορεινής Ξάνθης, στα πομακοχώρια. Όταν μου προτάθηκε νόμιζα πως ήταν αστείο. Ομολογώ ότι δεν πίστευα εγώ ο ίδιος στο εγχείρημα αυτό. Το ξεκίνησα πιστεύοντας ότι ο κόσμος θα γελάσει, αλλά ήταν ό,τι πιο πετυχημένο είχε κάνει τοπικό κανάλι.

- Αυτή τη στιγμή το πομάκικο δελτίο έχει αντικατασταθεί από τουρκικό στο ίδιο κανάλι.
- Ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός είναι. Δε μπορεί να κρίνει κανείς τις επιλογές του. Το τηλεοπτικό πομακόφωνο δελτίο ειδήσεων το έβλεπε καθένας στο σπίτι του, χωρίς να χρειάζεται να κρυφτεί.

- Είμαστε σε μια ευρωπαϊκή χώρα και υπάρχουν πολίτες οι οποίοι φοβούνται να δείξουν ποια είναι η μητρική τους γλώσσα;
- Όχι μόνο φοβούνται. Φοβούνται να κάνουν ένα LIKE στο facebook σε μια ανάρτηση περί Πομάκων.

- Έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα πολλά αφιερώματα στη Θράκη.
- Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις δε λύνεται το ζήτημα της Θράκης. Οι ομιλίες αυτές αποσκοπούν στο να μην υπάρξει αύριο-μεθαύριο ούτε ένας που θα μου πει: «Εγώ δεν ήξερα. Δεν είχα ακούσει τι γίνεται στη Θράκη».

- Τι μπορεί κανείς να πει σε ένα νέο Πομάκο που αντιμετωπίζει το ερώτημα: «Ποιος είμαι; Τι είμαι;»
- Αυτό θα το αναζητήσει και μέσα από τους προγόνους του, ενδεχομένως. Αυτό είναι ένα ερώτημα που μπορεί να το θέσει ο καθένας στον εαυτό του. Αλλά αυτό που θα πιστέψει στο τέλος ότι είναι, να μη φοβηθεί στο τέλος να το εκδηλώσει. Ό, τι κι αν είναι αυτό. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς. Στο κάτω κάτω, είσαι αυτό που αισθάνεσαι. Κι αυτό που αισθάνεσαι δε μπορείς να το κρύβεις. Αν αισθάνεσαι Πομάκος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβηθείς να το πεις. Και Τούρκος να αισθάνεσαι, δεν υπάρχει λόγος να φοβηθείς.  Αλλά αυτοί ποτέ δε φοβήθηκαν. Οι Πομάκοι είναι αυτοί που είχαν και έχουν το πρόβλημα του φόβου να εκδηλωθούν δημόσια.

- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας του Πομάκου;
-  Η γλώσσα σε συνδυασμό με όλο αυτό που ονομάζουμε πολιτισμός: ήθη, έθιμα, παραδόσεις κλπ, τα οποία, δόξα τω Θεώ, στην ορεινή Ξάνθη τουλάχιστον τηρούνται στο ακέραιο ακόμα.

- Είναι σημαντικό  ένας άνθρωπος να διεκδικεί το δικαίωμά του στη γλώσσα του και την ιστορία των προγόνων του;
- Είναι σημαντικό γιατί διαφορετικά θα εξαφανιστεί. Ο καλύτερος τρόπος για να εξαφανίσεις ένα λαό είναι να εξαφανίσεις πρώτα τη γλώσσα του. Νομίζω ότι εκεί αποσκοπούν με όλη αυτή την αμφισβήτηση της πομακικής γλώσσας. Περιμένω πολλά από τη μόρφωση των νέων ανθρώπων. Ένας μορφωμένος άνθρωπος μπορεί ευκολότερα να καταλάβει αν παίζονται παιχνίδια στην πλάτη του, αν κάποιοι τον εκμεταλλεύονται, είτε από τη μία είτε από την άλλη μεριά. Αν δεχθούμε ότι μελλοντικά θα έχουμε πιο μορφωμένους μουσουλμάνους πολίτες αυτής της χώρας, πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αλλάξει κάπως η κατάσταση.

Πρώτη δημοσίευση: εφ. ΑΓΩΝΑΣ 16/10/2014