Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Αναφαίρετο δικαίωμα των Πομάκων το Πομακόφωνο δελτίο ειδήσεων


Δικαίωμα να ενημερώνονται στη γλώσσα τους έχουν και οι Πομάκοι της Θράκης

Του Σεμπαϊδήν Καραχότζα


Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη ως προς το θέμα των μεταναστών φαίνεται να είναι η ελληνική κυβέρνηση. Και το λέω αυτό διότι όχι απλά τους φιλοξενεί στη χώρα μας, όχι απλά ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για να τους παρέχει τουλάχιστον τα βασικά αλλά φρόντισε να τους εξασφαλίσει και ενημέρωση στη γλώσσα τους μέσω του αραβόφωνου δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ, λες και στην κατάσταση που βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι τους απασχολεί και πολύ αυτό. Προσωπικά δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με το συγκεκριμένο δελτίο.  Θεωρώ μεν πως δε χρειαζόταν ή έστω πως δεν είναι από τα βασικότερα ζητήματα που έπρεπε να λύσει η κυβέρνηση αλλά από την άλλη δεν το βρίσκω δα και εγκληματικό να υπάρχει ένα αραβόφωνο δελτίο ειδήσεων για μερικές δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που την περίοδο αυτή βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Το θεωρώ όμως αυτονόητο πως μια κυβέρνηση η οποία δείχνει τόσο μεγάλη ευαισθησία για τους μετανάστες, την ίδια ακριβώς ευαισθησία θα δείξει και για τους Έλληνες Πομάκους της Θράκης και θα φροντίσει να υπάρξει άμεσα αν όχι τηλεοπτικό, τουλάχιστον ένα ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων στην Πομάκικη γλώσσα κι αυτό φυσικά μπορεί να γίνει μέσω της ΕΡΑ Κομοτηνής. Να θυμίσω πως μέχρι να κλείσει η ΕΡΤ από την Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η ΕΡΑ Κομοτηνής είχε για πολλά χρόνια τουρκόφωνο δελτίο ειδήσεων. Ενώ δηλαδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδειξαν την πρέπουσα ευαισθησία για την ενημέρωση των τουρκόφωνων πολιτών της Θράκης στη γλώσσα τους δεν έκαναν το ίδιο και για τους πομακόφωνους. Ελπίζω πως αυτή η κυβέρνηση θα μας αποδείξει και στην πράξη πως σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και όχι μόνο συγκεκριμένων.

Αντιλαμβάνομαι πως η δημιουργία ενός πομακόφωνου δελτίου ειδήσεων δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση διότι από τη μια πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος δημοσιογράφος που θα αναλάβει τη σύνταξη και την παρουσίαση του κι από την άλλη όλοι ξέρουμε πως η πομάκικη γλώσσα δεν είναι το ίδιο πλούσια με τις υπόλοιπες γλώσσες των Βαλκανίων κι άρα πολλές φορές είναι όχι απλά δύσκολο αλά σχεδόν ανέφικτο να μεταφραστεί μια είδηση στην πομάκικη γλώσσα. Ωστόσο, επειδή για αρκετά χρόνια υπήρξα συντάκτης και παρουσιαστής τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων στην πομακική, ξέρω καλύτερα από τον καθένα πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Έστω περιληπτικά, έστω με λιγότερες λέξεις, μπορεί να αποδοθεί στα πομάκικα σχεδόν η κάθε είδηση.

Κατά την άποψη μου η ύπαρξη ενός πομακόφωνου δελτίου ειδήσεων δεν είναι ένα τυπικό θέμα, να υπάρχει δηλαδή έτσι για να λέμε πως έχουμε κι εμείς δελτίο ειδήσεων στη γλώσσα μας. Κάθε άλλο, είναι ένα θέμα απόλυτα ουσιαστικό αφού δυστυχώς ακόμα και σήμερα με τεράστια ευθύνη όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων υπάρχουν Πομάκοι στη Θράκη που δε μιλάνε καμία άλλη γλώσσα εκτός από τη μητρική τους. Με λίγα λόγια δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται ούτε από τα ελληνόφωνα αλλά ούτε κι από τα τουρκόφωνα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Για τους ανθρώπους αυτούς λοιπόν οι ειδήσεις στην πομάκικη γλώσσα, στη γλώσσα τους δηλαδή είναι ο μόνος τρόπος ώστε να ενημερώνονται για την τρέχουσα επικαιρότητα τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Από εμπειρία τόσων ετών ξέρω πολύ καλά πως είναι αρκετοί αυτοί οι Έλληνες Πομάκοι που μιλάνε μόνο τη μητρική τους γλώσσα και πραγματικά ευγνωμονούσαν τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της Ξάνθης που μου έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάζω για αρκετά χρόνια τις ειδήσεις σε καθημερινή βάση στην πομάκικη γλώσσα. Μακάρι να μην υπήρχε ούτε ένας Έλληνας Πομάκος που να μην ξέρει την ελληνική γλώσσα και να μη χρειαζόταν να μιλάμε σήμερα για πομακόφωνο δελτίο ειδήσεων. Δυστυχώς όμως τα εγκληματικά λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων στη Θράκη είχαν σαν αποτέλεσμα σε μια εποχή που μιλάμε για ζωή στον πλανήτη Άρη, να υπάρχουν πολίτες σε αυτή τη χώρα που δε μιλούν την ελληνική γλώσσα. Άρα ένα έστω ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων στην πομάκικη γλώσσα θα ήταν απόλυτα χρήσιμο και δε θα είχε διακοσμητικό ρόλο.     

Σεμπαϊδήν Καραχότζα