Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Συγκλονιστικό: Έλληνας Πομάκος παραδέχεται πως δεν ξέρει καλά ελληνικά εξαιτίας του μειονοτικού σχολείου

 Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το τεράστιο έγκλημα εις βάρος των μουσουλμάνων της Θράκης. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον τους αλλά όσο υπάρχουν μειονοτικά σχολεία αυτά τα παιδιά απλά δεν έχουν μέλλον. 


 Του Πομάκου δημοσιογράφου
 Σεμπαϊδήν Καραχότζα 

Συγκλονιστικό: Έλληνας Πομάκος παραδέχεται πως δεν ξέρει καλά ελληνικά εξαιτίας του μειονοτικού σχολείου

«Δε θέλησα να συνεχίσω τις σπουδές μου γιατί δεν ξέρω καλά ελληνικά, βλέπεις πήγα σε μειονοτικό σχολείο».

Είναι τα λόγια ενός νεαρού μουσουλμάνου από την Ξάνθη, ένα παιδί που υπό άλλες συνθήκες, αν δηλαδή είχε πάει σε ένα ελληνόφωνο και όχι μειονοτικό σχολείο θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο μέλλον αλλά τώρα ψάχνει για ένα μεροκάματο προκειμένου να βοηθήσει τους γονείς του οι οποίοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. 

Μέσα σε αυτή τη φράση του 17 μόλις λέξεων απεικονίζεται το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει διαπράξει η ελληνική πολιτεία εις βάρος των ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης. Το έγκλημα αυτό έχει όνομα και λέγεται Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο. 

Πολλές φορές ως τώρα έχουν υπάρξει επίσημα αιτήματα κατοίκων της ορεινής Ξάνθης για ίδρυση ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων τα οποία θα λειτουργούν παράλληλα με τα υπάρχοντα μειονοτικά ώστε οι γονείς να έχουν το δικαίωμα της επιλογής αλλά καμία από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν έδωσε σημασία στα αιτήματα αυτά. 

Σαφώς και δε μιλάμε για κατάργηση των μειονοτικών σχολειών μιας και η λειτουργία τους ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η συνθήκη αυτή όμως σε καμιά περίπτωση δεν απαγορεύει την παράλληλη λειτουργία και ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων αλλά ποιος να τα κάνει; Πότε κυβερνήθηκε αυτή η χώρα από πραγματικούς Έλληνες ώστε να νοιαστούν έστω λίγο για την τύχη των νέων μουσουλμάνων της Θράκης; 

Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι γονείς στα ορεινά πομακοχώρια, μη έχοντας άλλη επιλογή στέλνουν τα παιδιά τους σε μειονοτικό σχολείο γιατί μόνο αυτό υπάρχει στο χωριό τους. Τα τελευταία χρόνια βέβαια έχουν αυξηθεί κατά πολύ εκείνοι που ακόμα και με τεράστιο οικονομικό κόστος παίρνουν το παιδί τους από το μειονοτικό σχολείο του χωριού και το στέλνουν στο ελληνόφωνο της πόλης κι αν δεν πιστεύετε εμένα μπορείτε να ζητήσετε επίσημα στοιχεία από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης. Δυστυχώς, όμως, μέσα σε τόσο δύσκολες οικονομικά συνθήκες, αυτό δε μπορούν να το κάνουν οι περισσότεροι, δε μπορούν δηλαδή να αναλάβουν το οικονομικό κόστος της μεταφοράς του παιδιού τους σε ελληνόφωνο σχολείο της πόλης. 

Βλέπετε στη χώρα που γεννήθηκε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, το κάθε πομακόπουλο αντιμετωπίζεται ισότιμα με τους χριστιανούς συμπολίτες του ως προς τις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος αλλά ως προς τα δικαιώματα του αντιμετωπίζεται σαν ένα ξένο κομμάτι. Ο κάθε Πομάκος δηλαδή, ενώ καλείται να πληρώσει κανονικά τους φόρους και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος όπως και οι χριστιανοί της περιοχής, δε δικαιούται να έχει το ίδιο σχολείο με τους χριστιανούς. Γιατί; Μα είναι απλή η απάντηση και ήδη την ανέφερα παραπάνω. Γιατί αυτή τη χώρα δεν την κυβέρνησαν ποτέ πραγματικοί Έλληνες. 

Επειδή όμως πάντα υπάρχουν δυνατότητες και περιθώρια να διορθωθούν τα όποια λάθη του παρελθόντος, ας ξυπνήσει έστω και τώρα η ελληνική κυβέρνηση, τόσο η νυν όσο και η επόμενη, όποια κι αν είναι αυτή κι ας ασχοληθεί λίγο με τη Θράκη και τους Έλληνες μουσουλμάνους της περιοχής. Αποκλείεται να είναι οικονομικοί οι λόγοι της μη ίδρυσης ελληνόφωνων δημοτικών σχολειών στα πομακοχώρια. Βούληση δεν υπάρχει, τα λεφτά εύκολα μπορούν να τα βρουν. Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το τεράστιο έγκλημα εις βάρος των μουσουλμάνων της Θράκης. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον τους αλλά όσο υπάρχουν μειονοτικά σχολεία αυτά τα παιδιά απλά δεν έχουν μέλλον. 

Όταν ζεις σε μια χώρα της οποία τη γλώσσα δεν ξέρεις είναι πολύ λογικό να μη μπορείς να προκόψεις. Που να μάθουν όμως σωστά ελληνικά τα πομακόπουλα; Στο μειονοτικό σχολείο όπου τα περισσότερα μαθήματα γίνονται στην τουρκική γλώσσα;    
  
ΞΥΠΝΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΘΗΝΑ
Βάλτε έστω μια φορά τις ζωές αυτών των ανθρώπων πάνω από τις καρέκλες σας και τα ψηφαλάκια του Τουρκικού Προξενείου.  

 Σεμπαϊδήν Καραχότζα 


ΠΗΓΗ:  xanthinet.gr