Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Οι Πομάκοι ιδρύουν το Λαογραφικό Μουσείο τους


Ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου 
από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ν. Ξάνθης


Ο εκθεσιακός χώρος του μουσείου Πομάκων

Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης υλοποιήθηκε στην πόλη της Ξάνθης χάρη στις άοκνες προσπάθειες των μελών του συλλόγου. Η ίδρυση ενός πομάκικου λαογραφικού μουσείου αποτελεί πλέον γεγονός.
      Το μουσείο φιλοξενείται στην καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε χώρο που έχει παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων με στόχο τη διαφύλαξη και ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού των Πομάκων. Στον εκθεσιακό χώρο ο επισκέπτης μπορεί να μάθει για την πομάκικη υφαντουργία, τη λειτουργία του αργαλειού (stan), να δεί εκθέματα όπως η σαΐτα (atkachá ή plátmenitsa), το αδράχτι (vretená), η ανέμη (rodán) και πολλά άλλα παραδοσιακά αντικείμενα. Μπορεί επίσης να θαυμάσει υφαντά, φορεσιές, κεντήματα και παραδοσιακά εργαλεία.


Παραδοσιακά  πομάκικα τερλίκια

Πομάκικη ανέμη (rodán) από τα Άσκυρα Ξάνθης

       Ο χώρος του Λαογραφικού Μουσείου είναι εξοπλισμένος με βιβλιοθήκη, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ηλεκτρικές ραπτομηχανές και έχει τις προϋποθέσεις να συμβάλει  στην πραγματοποίηση των στόχων του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης με διοργάνωση σεμιναρίων, μαθημάτων πομακικής γλώσσας, σχολή υφαντουργίας κλπ.
       Για την υλοποίηση του έργου, σημαντική ήταν η βοήθεια που έλαβε ο σύλλογος Πομάκων από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την αγορά του τεχνικού εξοπλισμού, των βιβλίων και ων παραδοσιακών ενδυμασιών.

Στη βιβλιοθήκη του Λαογραφικού Μουσείου

      Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» όσο και στην κ. Βιργινία Τσουδερού χάρη στην οποία έλαβε σάρκα και οστά το όνειρο εκατοντάδων Πομάκων της Θράκης να στεγάσουν την παραδοσιακή κληρονομιά των παππούδων τους σε ένα σύγχρονο Λαογραφικό Μουσείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σύντομα θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου. 

Τα κεντρικά γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων βρίσκονται στην Οδό Καραολή 93 στην Ξάνθη. Το τηλέφωνο του συλλόγου είναι 25410-70448 για περισσότερες πληροφορίες.