ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΜΑΚΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΜΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΜΑΚΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΓΛΑΥΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΜΑΚΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΣΜΙΝΘΗ ΘΡΑΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΑΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΜΥΚΗ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΜΑΚΙΚΗΣ ΕΧΙΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΡΑΙΟΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΜΑΚΟΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΚΙΜΜΕΡΙΑ ΜΑΝΤΑΙΝΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΠΡΟΣΗΛΙΟ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΘΕΡΜΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΑΤΡΕΣ ΤΕΜΕΝΗ ΧΑΡΤΕΣ ΚΟΤΥΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΦΥΣΗ ΑΣΚΥΡΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΠΑΧΝΗ ΛΙΒΑΔΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΛΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΛΟΤΥΧΟ ΛΕΞΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΓΟΡΓΟΝΑ ΚΕΧΡΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΑΙΜΟΝΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΘΙΜΑ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΙΣΛΑΜ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΚΟΤΙΝΟ ΚΥΚΝΟΣ ΜΕΔΟΥΣΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΠΕΚΤΑΣΙΣΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΡΟΥΣΣΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΩΖΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ MYKH ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΕΡΑΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΑΡΔΑΜΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΜΑΚΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΤΑΝΗ ΛΙΒΑΣ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΠΟΡΤΑ ΡΕΥΜΑ ΡΟΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΓΛΑΥΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΧΛΟΗ ΑΙΩΡΑ ΑΚΡΑΙΟΣ ΑΛΙΚΟΧΩΡΙ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑΛΙΣΤΕΡΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΖΑΓΑΛΙΣΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΕΤΙΚΙΟ ΚΙΔΑΡΙΣ ΚΙΡΡΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΥΡΤΙΣΚΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΡΓΑΝΗ ΠΕΛΕΚΗΤΟ ΠΛΑΓΙΑ ΠΡΙΟΝΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Πάχνη ΡΥΜΗ ΣΕΛΕΡΟ ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ ΣΙΡΟΚΟ ΣΜΙΓΑΔΑ ΣΟΥΝΙΟ ΣΩΣΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΜΕΝΟΣ ΥΔΡΟΧΩΡΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟ

Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

«Γνωριμία με τους Πομάκους της δυτικής Θράκης»

Το Σάββατο 19 Μαΐου 2012, στις 19:00, η Εταιρεία Πολιτισμού και Κοινωνικής Ανάπτυξης Μακεδονίας-Θράκης, πραγματοποίησε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, εκδήλωση με θέμα, «Γνωριμία με τους Πομάκους της δυτικής Θράκης».

Οι ομιλητές:
Ορχάν Αζήζ, Πέτρος Γεωργαντζής, Στέργιος Γιαλάογλου

 
Φωτογραφίες από την εκδήλωσηΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: http://maxitisthrakis.blogspot.com/2012/05/blog-post_9930.html

Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ στην Ξάνθη, πρέσβη, Αλέξη Αλεξανδρή. Ομιλητές της Εκδήλωσης ήταν:


• Πέτρος Γεωργαντζής, Θεολόγος, ιστορικός «Περί της καταγωγής


των Πομάκων»


• Ορχάν Αζήζ, Διδάσκαλος, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας «Η θρησκεία και


η γλώσσα των Πομάκων»


• Στέργιος Γιαλάογλου, Δικηγόρος «Πομάκοι και Ελληνική πολιτεία,


Χθες – Σήμερα – Αύριο»


• Παρέμβαση: Ιωάννης Σούλης, Καθηγητής Δ.Π.Θ.


Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων και των ομιλητών. Αρκετοί ήταν οι επισκέπτες από την Θεσσαλονίκη και οι ξανθιώτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση.


ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Πηγή: Κανάλι 6 Ξάνθης http://www.youtube.com/watch?v=shSdmflcl3o&feature=g-all-uΠηγή:http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UBWSxj6b0F8

Ποια είναι η εταιρία:


Το Σωματείο έχει έδρα την Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 1997, έχει σήμερα δεκάδες


ενεργά εγγεγραμμένα μέλη και αποτελείται από πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και


της Βέροιας. Δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια έντονα, έχοντας στραμμένη την προσοχή του στον Ελληνισμό της βαλκανικής χερσονήσου και κυρίως της Τουρκίας


Συμμετείχε στο 1ο Συνέδριο των Ρωμιών της Πόλης TO ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ,


είναι συνδεδεμένο μέλος με την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών και


έχει να παραθέσει σειρά επισκέψεων και ενεργειών προς την Ρωμιοσύνη της Πόλης,


της ‘Ιμβρου και της Τενέδου, αλλά και του Μοναστηρίου, της Φιλιππούπολης, της


Στενημάχου, της Αγαθούπολης κ.α.


Στο παρελθόν συνεργάσθηκε με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και με αφορμή


το πρόγραμμα Λεκτικοί Διαξιφισμοί, επισκέφθηκε σε συνεργασία με το Δ’ΣΣ και τον


προσκοπισμό της Ξάνθης τα Πομακοχώρια. Επίσης δημιούργησε ένα cd-rom με θέμα Γνωριμία με τους Φάρους της Βόρειας Ελλάδος, με επισκέψεις στους Φάρους από την Αλεξανδρούπολη έως του Οθωνούς.


Συμμετέχει σε θέματα γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος και συνεργάζεται με


ειδικούς σε θέματα που σχετίζονται με την ομογενειακή παιδεία, και τον Ελληνισμό και


τα οποία προβάλλει μεταξύ των μελών του.
Πηγή: http://www.xanthipress.gr/eidiseis/politiki/13993-ekdilosi-pomakoi-trhaki.htmlΔηλώσεις για την εκδήλωση:

ΣΤ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ:
«ΌΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ»


Συνομιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης με τον πρόεδρο της ΕταιρείαςΠολιτισμού και Κοινωνικής Ανάπτυξης Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Πολυχρονιάδη, δήλωσε: «Η εκδήλωση εντάσσεται σ’ ένα διήμερο με τίτλο “γνωριμία με τους Πομάκους της δυτικής Θράκης”. Γνωρίζοντας τον πρέσβη κ. Αλεξανδρή από τότε που ήταν στην Κωνσταντινούπολη, τον παρακαλέσαμε και με τη βοήθειά του καταφέραμε να οργανώσουμε αυτή την εκδήλωση με τρεις αξιόλογους ομιλητές και γνώστες του αντικειμένου».


Ο κ. Πολυχρονιάδης σημείωσε ότι «αν κάποιος δεν είναι Θρακιώτης και δεν ζει στη Θράκη, αυτά που μαθαίνει από εφημερίδες ή κανάλια φωτίζουν κάποιες πτυχές, με κάθε δημοσιογράφο να τα βλέπει με τη δική του οπτική, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχουμε μια αποκρυσταλλωμένη και συνειδητή άποψη για το τι είναι αυτοί οι άνθρωποι και πώς πορεύονται μέσα στην ελληνική κοινωνία. Θελήσαμε λοιπόν να έρθουμε να τους δούμε από κοντά». Και κατέληξε λέγοντας: «Σήμερα θα ενημερωθούμε και αύριο έχουμε μια μικρή εκδρομή στα Πομακοχώρια, να δούμε τα χωριά και τη ζωή εκεί. Η εκδήλωση αυτή γίνεται κατ’ αρχήν για εμάς τους Θεσσαλονικείς, αλλά φυσικά υπάρχει ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία και αυτό είναι ευχάριστο, γιατί όσο περισσότερο συζητάμε αυτά τα πράγματα τόσο καλύτερο είναι».


ΑΛ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ:
«ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΟΣΜΟΣ, ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ»Αναφορικά με την εκδήλωση, ο πρέσβης Αλέξης Αλεξανδρής δήλωσε: «Γνωρίζομαι με την εταιρία από την εποχή που ήμουν γενικός πρόξενος στην Πόλη. Είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν για θέματα που αφορούν το ελληνισμό και τους εκτιμώ ιδιαίτερα, διότι πέραν του ότι τόνωναν το ηθικό των Ελλήνων στην Πόλη, έχουν και εθνικές ευαισθησίες και αυτό το βλέπουμε και από τη σημερινή εκδήλωσή τους».


Ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι «δεν ήρθαν μόνο για να περάσουν καλά στην περιοχή μας, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι προσπαθούν να μάθουν δυο πράγματα περισσότερο. Γι’ αυτό θέλησα να βοηθήσω ώστε να πάρουν το μάξιμουμ από αυτή την επίσκεψη» και είπε: «Εμείς θέλουμε να έρχεται κόσμος, να γνωρίζει τη Θράκη και να έχει και προσωπικές εμπειρίες, πέρα απ’ όσα ακούει από τα Μ.Μ.Ε. Ελπίζω όχι μόνο αυτή, αλλά και άλλες οργανώσεις να έρχονται στην περιοχή και να γνωρίζουν τα δικά μας».


ΣΤ. ΓΙΑΛΑΟΓΛΟΥ:
«ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ»


Ο Ξανθιώτης δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου, σημείωσε με τη σειρά του: «Δέχτηκα με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση του κέντρου, θεωρώντας την ως μοναδική ευκαιρία για να μπορέσουμε κάποια στιγμή κι εμείς να δείξουμε ότι η περιοχή μας αξίζει περισσότερης προσοχής, ειδικά από ανθρώπους που δεν τη γνωρίζουν. Αυτή η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να εξάγουμε λίγο τη νοοτροπία της περιοχής, το πλούσιο δυναμικό της και ειδικά αυτής της ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας των Πομάκων τους οποίους έχουμε την τιμή να τους έχουμε συμπολίτες. Και να μπορέσουμε έτσι να τους δώσουμε την ευκαιρία να αναδείξουν τη δική τους πολιτιστική ταυτότητα».


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γιαλάογλου σημείωσε ότι «η ταυτότητα αυτή δεν χάνεται και αυτό μπορώ να το φανταστώ μόνο με την κρατική φροντίδα» και δήλωσε: «Το ελληνικό κράτος κάποια στιγμή να σταθεί με προσοχή όχι μόνο πάνω από τους Πομάκους, αλλά από κάθε τέτοια ιδιαίτερη ομάδα και να πάρουμε το διαβατήριο για να δείξουμε ότι είμαστε μια χώρα πραγματικά προηγμένη, αφού έχουμε αναδείξει πολιτιστικά οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει μια τέτοια κοινωνική ομάδα. Να μπορέσουμε να κάνουμε κοινωνούς περισσότερους σ’ αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή η περιοχή, που είναι καθαρά πρόβλημα επικοινωνίας και κυρίως ποιότητας άσκησης της δημόσιας εξουσίας».Πηγή: http://www.e-thrakinews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9050:-----------lr&catid=34:latest-news&Itemid=94Ακολουθεί σχετικό άρθρο από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (22-5-2012)