Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Οι Πομάκοι και η κουζίνα τους: ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΡΙΖΟΠΙΤΑ - ΚΛΙΝ



ΠΟΜΑΚΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Φωτογραφίες-καταγραφή συνταγής: Στέλλα Σπανού

ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΡΙΖΟΠΙΤΑ - ΚΛΙΝ ΣΤΗ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ





ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα

1 πακέτο έτοιμο παραδοσιακό φύλλο κρούστας
200 γρμ φρέσκο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
3 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα


ΓΕΜΙΣΗ

400 γρμ τυρί φέτα
400 γρμ μυζήθρα ανάλατη
1 ½ φλιτζάνια λίγο βρασμένο ρύζι
λίγο αλάτι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύετε τα τυριά ψιλοκομμένα με το ρύζι και με λίγο αλάτι.
Βουτυρώνετε το ταψί, παίρνετε τα φύλλα ένα ένα τα βουτυρώνετε και βάζετε την γέμιση, τα εναλλάξ με τα φύλλα.
Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο και χαράζετε την πίττα σε κομμάτια .
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γάλα και το ρίχνετε σιγά - σιγά πάνω στη πίττα. Αφήνετε την πίτα να σταθεί μια ώρα ώστε να τραβήξει το αυγό και το γάλα.
Ψήνετε για μια ώρα στους 180 βαθμούς.
Μην πιέσετε τα φύλλα της πίτας όταν την κάνετε για να είναι αφράτα .


* Ευχαριστούμε θερμά τη Στέλλα Σπανού για τη συνεργασία.