Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ρομά και Πομάκοι στο στόχαστρο του τουρκικού ακροδεξιού εθνικισμού στη Θράκη


...για μερικούς όποιος δηλώνει Έλληνας είναι εθνικιστής και ακροδεξιός, ενώ όποιος δηλώνει Τούρκος είναι " δημοκράτης και προοδευτικός"... 

"ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ "ΠΡΑΓΜΑ" - ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ"


Πομάκοι και Ρομά
στο στόχαστρο του τουρκικού ακροδεξιού εθνικισμού

Γράφει ο Πομάκος δημοσιογράφος
Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών αναφορικά με το θέμα της Σαμπιχά και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω ορισμένα πράγματα. Εκ πρώτης όψεως φυσικά θα μπορούσε να πει κανείς πως το συγκεκριμένο θέμα δε θα έπρεπε να με ενδιαφέρει καθόλου αφού ούτε το όνομα μου ακούστηκε πουθενά ούτε και αφορά τους Έλληνες Πομάκους για τους οποίους εδώ και πολλά χρόνια προσπαθώ να κάνω κάτι ώστε να μη χαθεί η γλώσσα και η πολιτιστική τους ταυτότητα.

Ωστόσο πιστεύω πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το θέμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και της κυρίας Σαμπιχά θα έπρεπε να απασχολεί αν όχι όλους τους πολίτες αυτού του τόπου τουλάχιστον όλους όσους λένε πως ενδιαφέρονται για το καλό της Θράκης ή έστω εκείνους που λένε πως αγωνίζονται ενάντια στην απόλυτο εκτουρκισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Παρόλα αυτά όμως διαπιστώνω πως ελάχιστοι είναι εκείνοι που βρήκαν τη δύναμη να πουν κάποια πράγματα ανοιχτά και δημόσια παρόλο που οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτο από δήθεν πατριώτες οι οποίοι λένε πως θέλουν να βοηθήσουν Πομάκους και Αθίγγανους να διατηρήσουν την ταυτότητα τους.

Πέρα από αυτό, όμως, εμένα εκείνο που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι η στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο οποίος ενώ αρχικά είχε εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο του την κυρία Σαμπιχά στη συνέχεια την πέταξε έξω χαρακτηρίζοντας της ακροδεξιά, εθνικίστρια κλπ. Απ’ όσο ξέρω η κυρία Σαμπιχά, την οποία γνωρίζω και εκτιμώ πολύ, έχει πει πολλές φορές κατά το παρελθόν πως είναι μια Ελληνίδα και πως εκείνο που ζητάει από την ελληνική πολιτεία είναι να μάθουν τα παιδιά της την ελληνική γλώσσα. Φαίνεται όμως πως για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α όλοι όσοι δηλώνουν Έλληνες είναι ακροδεξιοί και εθν9ικιστές και πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω πως γίνεται από τη μια να λένε πως θέλουν να κυβερνήσουν την Ελλάδα για να βοηθήσουν τους Έλληνες και από την άλλη να χαρακτηρίζουν ακροδεξιούς όσους τολμούν να πουν το αυτονόητο, πως δηλαδή είναι Έλληνες.
Δηλαδή ανάμεσα στα χιλιάδες στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανά την Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένας που να λέει πως είναι Έλληνας; Ασφαλώς και θα υπάρχει αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός δεν είναι ακροδεξιός ενώ η Σαμπιχά είναι. Ποιους δηλαδή θέλει να κυβερνήσει ο κύριος Τσίπρας; Δε θέλει να κυβερνήσει Έλληνες; Αν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2014 ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκρατικό και προοδευτικό, που μιλάει για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μη μπορεί να δεχτεί πως πάνω σε αυτή τη γη υπάρχουν κι άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις και θέσεις από αυτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Για ποια δημοκρατία και για ποιες προοδευτικές απόψεις μιλάμε λοιπόν; Αυτό κάθε άλλο παρά ως δημοκρατία μου φαίνεται εμένα.

Άκουγα τοπικά στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να λένε πως η κυρία Σαμπιχά απλά δεν ταιριάζει με το κόμμα τους και δεν ήξερα αν πρέπει να γελάσω ή να βρίσω. Λάθος μεγάλο, το κόμμα τους είναι αυτό που δεν ταιριάζει στη Σαμπιχά διότι εκείνη είναι μια πραγματική αγωνίστρια, δίνει εδώ και χρόνια μάχες για το καλό των κατοίκων του Δροσερού και όχι μόνο και δε βγαίνει στα κανάλια να λαϊκίζει όπως κάνουν τα περισσότερα από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α λοιπόν είναι εκείνος που δεν ταιριάζει στη Σαμπιχά και όχι η Σαμπιχά στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Βέβαια μια πολύ σωστή παρατήρηση ορισμένων θερμών υποστηρικτών του Αλέξη Τσίπρα αλλά κατά τα άλλα πολύ αντικειμενικών δημοσιογράφων (εδώ γελάμε) είναι πως για να φτάσουμε σήμερα σε σημείο να μιλάει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και πολλοί άλλοι για τουρκική μειονότητα στη Θράκη έγιναν τραγικά λάθη από τις μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις και φυσικά αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Ξέχασαν όμως αυτοί οι αντικειμενικοί και προοδευτικοί κατά τα άλλα συνάδελφοι να μας πουν τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ώστε να μη φτάσουμε σε αυτό το τραγικό σημείο να μιλάμε για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Ναι, συμφωνώ κι εγώ πως οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών έκαναν τραγικά κι ασυγχώρητα λάθη στη Θράκη τα οποία όμως η προοδευτική αριστερά δε βγήκε να καταγγείλει ποτέ αλλά αυτό κανείς από τους αντικειμενικούς κατά τα άλλα δημοσιογράφους δεν το γράφει.

Με λίγα λόγια, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ακολουθεί για άλλη μια φορά τη γνωστή του τακτική, πως δηλαδή για όλα φταίνε οι άλλοι και για τίποτα εκείνος, τόσο απλά. Να θυμίσω εδώ πως σε πρόσφατα δημοσιεύματα υποψήφιος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όλη η Ελλάδα πλέον ξέρει ποιος αποκάλεσε τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «ένα συμπαγές τουρκικό πράγμα». Ναι, καλά ακούσατε, οι μουσουλμάνοι της Θράκης όχι απλά είναι Τούρκοι για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά είναι και πράγμα κι όχι άνθρωποι. Τόσο δημοκρατικές και προοδευτικές είναι δηλαδή οι απόψεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Και προφανώς όταν και αν ποτέ αναλάβει τη διακυβέρνηση της Θράκης θα μας αντιμετωπίζει έτσι ακριβώς, σαν πράγματα και όχι σαν ανθρώπους. Ε, όχι ρε παιδιά, αυτό το πράγμα δε γίνεται να λέγεται δημοκρατία, αυτό το «αποφασίζω και διατάζω» εμένα με παραπέμπει σε άλλες εποχές που μόνο δημοκρατικές δεν ήταν.


ΠΡΩΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Αυτός βέβαια είναι ο άμεσος τρόπος με τον οποίο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει ήδη αναγνωρίσει την ύπαρξη τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. Αλλά παράλληλα υπάρχουν και οι έμμεσοι, τους οποίους έχουν βάλει σε εφαρμογή ορισμένοι εκ των υποψήφιων της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δήμους και περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ήδη αρκετοί από αυτούς έχουν τυπώσει δίγλωσσες προεκλογικές κάρτες και οι δυο γλώσσες που χρησιμοποιούνται είναι η ελληνική και η τουρκική ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κύρια γλώσσα της προεκλογικής κάρτας είναι η τουρκική και η ελληνική χρησιμοποιείται ως δευτερεύουσα και φυσικά με πολύ μικρά γράμματα, σε αντίθεση με την τουρκική. Άρα για τους κυρίους υποψήφιους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στη Θράκη υπάρχουν μόνο Τούρκοι μουσουλμάνοι αφού για Πομάκους και Ρομά δε γίνεται ούτε λόγος.

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Για να πούμε όμως τα πράγματα με τ’ όνομα τους δεν είναι μόνο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α που ταυτίζεται απόλυτα με τις απόψεις και θέσεις του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής για τους μουσουλμάνους της Θράκης προκειμένου να υφαρπάξει τη μειονοτική ψήφο αφού την ίδια ώρα κάτι ανάλογο προσπαθούν να πετύχουν και στελέχη άλλων κομμάτων. Για παράδειγμα διάβαζα χθες στην ιστοσελίδα tourkikanea.gr πως ο αντιπρόεδρος της νεολαίας Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας όχι απλά επισκέφθηκε τα γραφεία του κόμματος DEB, όχι απλά φωτογραφήθηκε με τον πρόεδρο του κόμματος αλλά του ευχήθηκε και καλή επιτυχία στις ευρωεκλογές. Για όσους δεν ξέρουν, το συγκεκριμένο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας είναι και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Κομοτηνής με την παράταξη που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία και προφανώς με την προαναφερόμενη επίσκεψη του στα γραφεία του DEB προσπαθεί να αντλήσει ψήφους από τη μεριά του τουρκικού προξενείου προκειμένου να διασφαλίσει την εκλογή του. Προφανώς πρόκειται για ένα αληθινό γεγονός, αφού γνωρίζω τα παιδιά της ιστοσελίδας tourkikanea.gr και είμαι βέβαιος πως δε θα έγραφαν κάτι τέτοιο αν δεν το είχαν διασταυρώσει απόλυτα.

Εκείνο που δεν ξέρω είναι το τι θα κάνει το κόμμα του κυρίου Σαμαρά με το συγκεκριμένο στέλεχος του, αφού όλες αυτές τις μέρες η Νέα Δημοκρατία τα έβαζε ανοιχτά με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α για την υπόθεση Σαμπιχά και ξαφνικά μαθαίνουμε για τις κινήσεις αυτές του δικού της υποψήφιου στο δήμο Κομοτηνής. Θα τον διαγράψει άραγε από το κόμμα ή θα τον κρατήσει; Αν γίνει το πρώτο τότε θα έχουν κάθε δικαίωμα να τα βάζουν με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλλά αν γίνει το δεύτερο, τότε θα πρέπει πολλά γαλάζια στόματα να κλείσουν και να μη μιλήσουν ποτέ ξανά για τις πρακτικές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στη Θράκη, αφού και οι δικές τους πρακτικές είναι παρόμοιες. Προσωπικά θέλω να πιστεύω πως η Νέα Δημοκρατία θα αντιδράσει άμεσα και θα προβεί σε οριστική διαγραφή του αντιπροέδρου νεολαίας Ροδόπης της ΝΔ από το κόμμα, εκτός πια κι αν το μόνο που ενδιαφέρει τον Αντώνη Σαμαρά είναι να πάρει μειονοτικές ψήφους με οποιοδήποτε κόστος και τίμημα.

ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΠΟΛΙΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Μιας και μιλάμε για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έχει νομίζω ενδιαφέρον να δούμε τι γίνεται και σε δήμους καθαρά μειονοτικούς όπως είναι για παράδειγμα ο δήμος Μύκης. Χαζεύοντας πριν λίγες μέρες στο διαδίκτυο ανακάλυψα πως οι υποψήφιοι δήμαρχοι για το συγκεκριμένο δήμο έχουν δώσει στους συνδυασμούς τος τουρκικά ονόματα κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να το βρει κανείς πολύ εύκολα. Με λίγα λόγια διεκδικούν έναν ελληνικό δήμο με τουρκικούς συνδυασμούς, ενώ παράλληλα όλες τους οι προεκλογικές ομιλίες γίνονται στην τουρκική γλώσσα, παρόλο που απευθύνονται σε Πομάκους ψηφοφόρους οι οποίοι δε μιλάνε καν τουρκικά. Πάλι καλά δηλαδή που στο μπαλκόνι του δημαρχείου υπάρχει μια ελληνική σημαία και μας θυμίζει πως πρόκειται για έναν ελληνικό δήμο και μάλιστα απορώ πως δεν έχουν κατεβάσει ακόμα τη γαλανόλευκη για να την αντικαταστήσουν με μια τουρκική σημαία αφού μόνο αυτό δεν έχουν κάνει ακόμα. Είναι βέβαια περιττό να αναφέρω πως ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος είτε έχει είτε προσπαθεί να αποκτήσει τη στήριξη του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής κι αν κάνω λάθος ας βγει ο οποιοσδήποτε υποψήφιος δήμαρχος του δήμου Μύκης να με διαψεύσει κι εγώ θα του ζητήσω δημόσια συγνώμη και θα τον στηρίξω κιόλας, αρκεί να βγει έστω και ένας και να πει δημόσια πως δεν επιθυμεί τη στήριξη του τουρκικού προξενείου.   

Δεν ξέρω βέβαια αν πλέον βοηθάει σε τίποτα που μερικοί άνθρωποι τολμάμε και λέμε μερικές αλήθειες δημόσια. Φοβάμαι πως το παιχνίδι έχει πια χαθεί. Και ίσως πέρα από τα δημοσιεύματα αυτά να χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις, πολύ πιο δυναμικές μήπως και καταλάβουν κάποιοι πως η Θράκη ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική και πως οι πολίτες της, μουσουλμάνοι και χριστιανοί είναι πάνω απ’ όλα Έλληνες.

  Σεμπαϊδήν Καραχότζα