Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Διάλεξη για το Μιθραίο στις Θέρμες Ξάνθης από τον αρχαιολόγο Δ. Τριαντάφυλλο

 
Ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος
 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων έγινε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία από τον αρχαιολόγο και επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλο. Το θέμα της ομιλίας ήταν: «Ανάγλυφο Θερμών Ξάνθης. Ο Μίθρας ταυροκτόνος και η μυστηριακή λατρεία του θεού». Το ανάγλυφο του Μίθρα στις Θέρμες συνδέεται με τη διάδοση μυστηριακών θρησκειών στην επικράτεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Στην είσοδο του Μουσείου είχε εκτεθεί αντίγραφο του αναγλύφου πλαισιωμένο από μικρή φωτογραφική έκθεση.
Αντίγραφο του αναγλύφου του Μίθρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων.

Σε όσους παρακολούθησαν τη διάλεξη διανεμήθηκε δωρεάν ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο εκπόνησε ο κ. Δ.Τριαντάφυλλος. Στην αρχή του φυλλαδίου διαβάζουμε:

«Το 1973 εντοπίστηκε σε βράχο του τρίτου οικισμού Θερμών Ξάνθης ανάγλυφο Μίθρα ταυροκτόνου. Στο τοπογραφικό αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας, στην οποία υπάγονταν παλαιότερα ο νομός Ξάνθης, υπήρχε η πληροφορία για ένα ανάγλυφο με πολεμιστές. Ο βράχος έχει ύψος 6.80 μ. Το ανάγλυφο έχει λαξευτεί σε ύψος 3.00 μ. από το έδαφος. Η παράσταση, στραμμένη προς την ανατολή, βρίσκεται μέσα σε τοξωτό πλαίσιο και έχει πλάτος στη βάση 1.12 μ. και ύψος στο κέντρο 1.07 μ. Σημαντικές φθορές υπάρχουν στο πλαίσιο, το κεφάλι και τα χέρια του Μίθρα, το κεφάλι του ταύρου και σε ορισμένες σκηνές από το μυθολογικό κύκλο της ζωής του θεού. Ο βράχος και η πηγή του νερού στη βάση του είναι τα απαραίτητα στοιχεία για τη λειτουργία ενός ιερού του Μίθρα…»

Το ανάγλυφο απεικονίζει το θέμα του θεού Μίθρα που θυσιάζει τον κοσμικό ταύρο. 
Το θεό συνοδεύουν οι ακόλουθοί του, ο Καύστης (δεξιά) και ο Καυτοπάτης (αριστερά).  
Στο κάτω μέρος το φίδι περιμένει να πιει το αίμα του ταύρου.

 Κάτω από την αναπαράσταση της θυσίας του ταύρου διακρίνονται μικρότερες απεικονίσεις.
 Πιστεύεται ότι αυτές αντιστοιχούν στα στάδια μύησης των οπαδών του  Μίθρα.

Κατασκευή εκμαγείου του αναγλύφου του Μίθρα το 1977.


 ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΙΘΡΑΙΟ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΕΣ
     Για να επισκεφθείτε το Μιθραίο των Θερμών Ξάνθης θα πρέπει να κατευθυνθείτε από την Ξάνθη προς Εχίνο και μετά προς Θέρμες. Αφού περάσετε τον αυτοκινητόδρομο των Κάτω Θερμών θα σταματήσετε στο μονοπάτι που κατηφορίζει από το χωριό προς το δρόμο. Εκεί υπάρχει μια πηγή, απ’ όπου η αναπαράσταση απέχει εκατό περίπου μέτρα. Ανηφορίζετε στο μονοπάτι δεξιά της πηγής και φτάνετε σε δύο λεπτά στο μεγάλο βράχο όπου βρίσκεται το ανάγλυφο του ταυροκτόνου Μίθρα.

  
Διαβάστε επίσης στο ιστολόγιό μας το άρθρο: Ο ΜΙΘΡΑΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΩΝ