ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΜΑΚΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΜΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΜΑΚΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΓΛΑΥΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΜΑΚΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΜΙΝΘΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΘΡΑΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΑΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΜΥΚΗ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΜΑΚΙΚΗΣ ΕΧΙΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΩΡΑΙΟΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΜΑΚΟΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΚΙΜΜΕΡΙΑ ΜΑΝΤΑΙΝΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΠΡΟΣΗΛΙΟ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΘΕΡΜΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΑΤΡΕΣ ΤΕΜΕΝΗ ΧΑΡΤΕΣ ΚΟΤΥΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΦΥΣΗ ΑΣΚΥΡΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΠΑΧΝΗ ΛΙΒΑΔΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΛΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΛΟΤΥΧΟ ΛΕΞΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΓΟΡΓΟΝΑ ΚΕΧΡΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΑΙΜΟΝΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΘΙΜΑ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΙΣΛΑΜ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΚΟΤΙΝΟ ΚΥΚΝΟΣ ΜΕΔΟΥΣΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΠΕΚΤΑΣΙΣΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΡΟΥΣΣΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΩΖΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ MYKH ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΕΡΑΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΑΡΔΑΜΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΜΑΚΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΤΑΝΗ ΛΙΒΑΣ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΠΟΡΤΑ ΡΕΥΜΑ ΡΟΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΓΛΑΥΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΧΛΟΗ ΑΙΩΡΑ ΑΚΡΑΙΟΣ ΑΛΙΚΟΧΩΡΙ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑΛΙΣΤΕΡΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΖΑΓΑΛΙΣΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΕΤΙΚΙΟ ΚΙΔΑΡΙΣ ΚΙΡΡΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΥΡΤΙΣΚΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΡΓΑΝΗ ΠΕΛΕΚΗΤΟ ΠΛΑΓΙΑ ΠΡΙΟΝΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Πάχνη ΡΥΜΗ ΣΕΛΕΡΟ ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ ΣΙΡΟΚΟ ΣΜΙΓΑΔΑ ΣΟΥΝΙΟ ΣΩΣΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΜΕΝΟΣ ΥΔΡΟΧΩΡΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟ

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Να καταργηθούν τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία και όχι να μετατραπούν σε μειονοτικά και τα νηπιαγωγεία.


Κάτω τα χέρια από τα ελληνόφωνα νηπιαγωγεία ΠΡΟΔΟΤΕΣ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ
Του Πομάκου δημοσιογράφου 
Σεμπαϊδήν Καραχότζα
Δυστυχώς μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχω δει την παραμικρή αντίδραση από ανθρώπους που έχουν τη νομιμοποίηση να μιλήσουν ως επίσημοι εκπρόσωποι των ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ της Θράκης για την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει όχι επίσημα αλλά με έναν έμμεσο τρόπο σε δίγλωσσα τα νηπιαγωγεία στα οποία φοιτούν μουσουλμανόπαιδα. Δεν ξέρω το λόγο για τον οποίον δε μιλάνε, ίσως να φοβούνται ή ίσως να πείστηκαν τόσο εύκολα πως πράγματι στις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου είναι αν μπει και η πομακική ως γλώσσα υποστήριξης σε ορισμένα νηπιαγωγεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως εγώ ως Σεμπαϊδήν μόνο την προσωπική μου άποψη μπορώ να εκφράσω μιας και δεν έχω καμία απολύτως νομιμοποίηση να μιλήσω ως εκπρόσωπος των Πομάκων της Θράκης. 
Δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε με τον πλέον επίσημο τρόπο την ύπαρξη πομάκικης γλώσσας μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορώ να τα εκλάβω. Το γεγονός πως θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα πρόγραμμα για την υποστήριξη των μουσουλμάνων νηπίων στη μητρική τους γλώσσα ώστε να μπορούν να μάθουν καλύτερα την ελληνική δε σημαίνει πως αναγνωρίστηκε η πομακική γλώσσα. 
Καταρχήν πρέπει να δούμε στην πράξη αν όντως θα χρησιμοποιηθεί και η πομακική ως γλώσσα υποστήριξης σε νηπιαγωγεία με πομακόπουλα. Είναι κάτι που ναι μεν το υποστηρίζουν κάποια κομματικά στελέχη αλλά πρέπει να το δούμε και στην πράξη. Προσωπικά δεν το πιστεύω, αν υπήρχε και η παραμικρή πιθανότητα να συμβεί αυτό θα είχαμε ήδη τεράστιες αντιδράσεις τόσο από ανθρώπους του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής όσο και από τους μουσουλμάνους Βουλευτές της Θράκης. Προς το παρόν όμως όλοι αυτοί όντας μάλλον ικανοποιημένοι τρίβουν τα χέρια τους κι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Ξέρουν καλά πως έστω και με έναν έμμεσο τρόπο ικανοποιείται το αίτημα της Άγκυρας για δίγλωσσα νηπιαγωγεία στη Θράκη.  
Όσο για το ίδιο το πρόγραμμα και την υποτιθέμενη ανάγκη των μουσουλμάνων νηπίων να υποστηριχθούν με τη μητρική τους γλώσσα ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα την ελληνική είναι μάλλον μια πολύ καλή δικαιολογία για να μετατραπούν σε δίγλωσσα τα νηπιαγωγεία. Ο τρόπος για να μάθουν σωστά την ελληνική γλώσσα τα μουσουλμανόπαιδα της Θράκης είναι ένας και μοναδικός. Να καταργηθούν τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία και όχι να μετατραπούν σε μειονοτικά και τα νηπιαγωγεία. 
Αφού λοιπόν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τη σωστή μόρφωση των μουσουλμάνων της Θράκης ας φροντίσει να τους απαλλάξει από τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία. Όλα τα άλλα είναι απλώς κομματικά συμφέροντα στην πλάτη των ΠΟΜΑΚΩΝ και μάλιστα από ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται πατριώτες. 
Πραγματικά εύχομαι να είμαι εγώ αυτός που κάνει λάθος και να πρόκειται όντως για επίσημη αναγνώριση της πομακικής γλώσσας. Ξαναλέω όμως πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις τόσο από τη μεριά του Τουρκικού Προξενείου όσο και από τη μεριά των μουσουλμάνων Βουλευτών. Για την ώρα πάντως κάθε άλλο παρά τέτοιες αντιδράσεις βλέπω να υπάρχουν κι αυτό δεν είναι τυχαίο. 
Οι ίδιες οι εξελίξεις είναι αυτές που είτε θα με βγάλουν αληθινό είτε θα με διαψεύσουν. Εύχομαι να συμβεί το δεύτερο.