Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Να καταργηθούν τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία και όχι να μετατραπούν σε μειονοτικά και τα νηπιαγωγεία.


Κάτω τα χέρια από τα ελληνόφωνα νηπιαγωγεία ΠΡΟΔΟΤΕΣ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ
Του Πομάκου δημοσιογράφου 
Σεμπαϊδήν Καραχότζα
Δυστυχώς μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχω δει την παραμικρή αντίδραση από ανθρώπους που έχουν τη νομιμοποίηση να μιλήσουν ως επίσημοι εκπρόσωποι των ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ της Θράκης για την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει όχι επίσημα αλλά με έναν έμμεσο τρόπο σε δίγλωσσα τα νηπιαγωγεία στα οποία φοιτούν μουσουλμανόπαιδα. Δεν ξέρω το λόγο για τον οποίον δε μιλάνε, ίσως να φοβούνται ή ίσως να πείστηκαν τόσο εύκολα πως πράγματι στις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου είναι αν μπει και η πομακική ως γλώσσα υποστήριξης σε ορισμένα νηπιαγωγεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως εγώ ως Σεμπαϊδήν μόνο την προσωπική μου άποψη μπορώ να εκφράσω μιας και δεν έχω καμία απολύτως νομιμοποίηση να μιλήσω ως εκπρόσωπος των Πομάκων της Θράκης. 
Δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε με τον πλέον επίσημο τρόπο την ύπαρξη πομάκικης γλώσσας μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορώ να τα εκλάβω. Το γεγονός πως θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα πρόγραμμα για την υποστήριξη των μουσουλμάνων νηπίων στη μητρική τους γλώσσα ώστε να μπορούν να μάθουν καλύτερα την ελληνική δε σημαίνει πως αναγνωρίστηκε η πομακική γλώσσα. 
Καταρχήν πρέπει να δούμε στην πράξη αν όντως θα χρησιμοποιηθεί και η πομακική ως γλώσσα υποστήριξης σε νηπιαγωγεία με πομακόπουλα. Είναι κάτι που ναι μεν το υποστηρίζουν κάποια κομματικά στελέχη αλλά πρέπει να το δούμε και στην πράξη. Προσωπικά δεν το πιστεύω, αν υπήρχε και η παραμικρή πιθανότητα να συμβεί αυτό θα είχαμε ήδη τεράστιες αντιδράσεις τόσο από ανθρώπους του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής όσο και από τους μουσουλμάνους Βουλευτές της Θράκης. Προς το παρόν όμως όλοι αυτοί όντας μάλλον ικανοποιημένοι τρίβουν τα χέρια τους κι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Ξέρουν καλά πως έστω και με έναν έμμεσο τρόπο ικανοποιείται το αίτημα της Άγκυρας για δίγλωσσα νηπιαγωγεία στη Θράκη.  
Όσο για το ίδιο το πρόγραμμα και την υποτιθέμενη ανάγκη των μουσουλμάνων νηπίων να υποστηριχθούν με τη μητρική τους γλώσσα ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα την ελληνική είναι μάλλον μια πολύ καλή δικαιολογία για να μετατραπούν σε δίγλωσσα τα νηπιαγωγεία. Ο τρόπος για να μάθουν σωστά την ελληνική γλώσσα τα μουσουλμανόπαιδα της Θράκης είναι ένας και μοναδικός. Να καταργηθούν τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία και όχι να μετατραπούν σε μειονοτικά και τα νηπιαγωγεία. 
Αφού λοιπόν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τη σωστή μόρφωση των μουσουλμάνων της Θράκης ας φροντίσει να τους απαλλάξει από τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία. Όλα τα άλλα είναι απλώς κομματικά συμφέροντα στην πλάτη των ΠΟΜΑΚΩΝ και μάλιστα από ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται πατριώτες. 
Πραγματικά εύχομαι να είμαι εγώ αυτός που κάνει λάθος και να πρόκειται όντως για επίσημη αναγνώριση της πομακικής γλώσσας. Ξαναλέω όμως πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις τόσο από τη μεριά του Τουρκικού Προξενείου όσο και από τη μεριά των μουσουλμάνων Βουλευτών. Για την ώρα πάντως κάθε άλλο παρά τέτοιες αντιδράσεις βλέπω να υπάρχουν κι αυτό δεν είναι τυχαίο. 
Οι ίδιες οι εξελίξεις είναι αυτές που είτε θα με βγάλουν αληθινό είτε θα με διαψεύσουν. Εύχομαι να συμβεί το δεύτερο.