ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΜΑΚΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΜΑΚΩΝ ΠΟΜΑΚΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΓΛΑΥΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΜΑΚΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΜΙΝΘΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΘΡΑΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΑΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΜΥΚΗ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΜΑΚΙΚΗΣ ΕΧΙΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΩΡΑΙΟΝ ΚΙΜΜΕΡΙΑ ΜΑΝΤΑΙΝΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΠΡΟΣΗΛΙΟ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΠΟΜΑΚΟΙ ΘΕΡΜΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΑΤΡΕΣ ΤΕΜΕΝΗ ΧΑΡΤΕΣ ΚΟΤΥΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΦΥΣΗ ΑΣΚΥΡΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΠΑΧΝΗ ΛΙΒΑΔΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΛΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΛΟΤΥΧΟ ΛΕΞΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΓΟΡΓΟΝΑ ΚΕΧΡΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΑΙΜΟΝΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΘΙΜΑ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΙΣΛΑΜ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΚΟΤΙΝΟ ΚΥΚΝΟΣ ΜΕΔΟΥΣΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΠΕΚΤΑΣΙΣΜΟΣ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΡΟΥΣΣΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΩΖΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ MYKH ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΕΡΑΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΑΡΔΑΜΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΜΑΚΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΤΑΝΗ ΛΙΒΑΣ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΠΟΡΤΑ ΡΕΥΜΑ ΡΟΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΓΛΑΥΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΧΛΟΗ ΑΙΩΡΑ ΑΚΡΑΙΟΣ ΑΛΙΚΟΧΩΡΙ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑΛΙΣΤΕΡΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΖΑΓΑΛΙΣΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΕΤΙΚΙΟ ΚΙΔΑΡΙΣ ΚΙΡΡΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΥΡΤΙΣΚΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΡΓΑΝΗ ΠΕΛΕΚΗΤΟ ΠΛΑΓΙΑ ΠΡΙΟΝΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Πάχνη ΡΥΜΗ ΣΕΛΕΡΟ ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ ΣΙΡΟΚΟ ΣΜΙΓΑΔΑ ΣΟΥΝΙΟ ΣΩΣΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΜΕΝΟΣ ΥΔΡΟΧΩΡΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟ

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Κρούσματα κλοπών στα πομακοχώρια


Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Πομάκου δημοσιογράφου Σεμπαϊδήν Καραχότζα 
από την εφημερίδα Αγώνας της Ξάνθης 
(Τρίτη 12 Ιουνίου 2012)Έχει ξεφύγει η κατάσταση 
στα πομακοχώρια της Ξάνθης

Μπορεί η εγκληματικότητα να είναι ένα φαινόμενο που πάντα υπήρχε στη χώρα μας και ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση να έχει εκτοξευτεί στα ύψη αλλά αυτό που συμβαίνει εδώ και σχεδόν ένα μήνα στα πομακοχώρια της Ξάνθης δεν έχει προηγούμενο αλλά ούτε και εξήγηση. 

Από τις 12 του Μάη και μετά έχουν γίνει τουλάχιστον 6 κλοπές σε σπίτια 6 διαφορετικών οικισμών της περιοχής, με τους δράστες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και μαρτυρίες να είναι οι ίδιοι και στις 6 αυτές περιπτώσεις.

Σε ορισμένα από τα σπίτια βρήκαν και πήραν χρήματα και σε άλλα βρήκαν χρυσαφικά κι αυτό διότι οι χρυσές λίρες καθώς και άλλα χρυσά κοσμήματα είναι αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής πομάκικης φορεσιάς και άρα υπάρχουν σχεδόν στο κάθε σπίτι.
Οι δράστες σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, εμφανίζονται μ’ ένα αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες, παριστάνουν τους ζητιάνους αλλά μόλις τους δοθεί η ευκαιρία, μπαίνουν στα σπίτια και τα αδειάζουν. Αυτή την εποχή μάλιστα τα περισσότερα σπίτια είναι άδεια, διότι είναι η εποχή που οι κάτοικοι των πομακοχωρίων βρίσκονται από το πρωί έως το βράδυ στα χωράφια τους αφού ήδη έχει ξεκινήσει η νέα περίοδος της καλλιέργειας καπνού.
Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση πως ήταν απλά θέμα χρόνου να εντοπιστούν οι δράστες και να γίνει η σύλληψη τους αλλά κάτι τέτοιο ως τώρα δεν έχει γίνει.

Την πρώτη φορά οι δράστες είχαν εμφανιστεί και πάλι ως ζητιάνοι σε ένα από τα πομακοχώρια, οι κάτοικοι μόλις τους είδαν πήραν τηλέφωνο το αστυνομικό τμήμα Εχίνου για να ενημερώσουν ότι οι δράστες είναι εκεί ώστε να πάνε να τους συλλάβουν. Το τηλεφώνημα έγινε στις 2 το μεσημέρι και η αστυνομία εμφανίστηκε στις 6 το απόγευμα.
Αρκετές μέρες μετά, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο εμφανίστηκε σε άλλον οικισμό της περιοχής, όπου και πάλι οι κάτοικοι ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία του Εχίνου.
Η αλήθεια είναι τόσο η αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης όσο και το αστυνομικό τμήμα Εχίνου έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά αυτό μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία ως ένα βαθμό. Δεν είναι δυνατόν να καλείς την αστυνομία για μια τόσο σοβαρή υπόθεση, η οποία έχει ταράξει μια ολόκληρη περιοχή και αυτή να μην εμφανίζεται ή έστω να εμφανίζεται με 4 ώρες καθυστέρηση.

Προσωπικά όμως εκείνο που με κάνει και ανησυχώ  είναι οι σκέψεις αρκετών κατοίκων της περιοχής να πάρουν πλέον το νόμο στα χέρια τους, να εφοδιαστούν με ότι όπλα και άλλα αντικείμενα προστασίας μπορούν και να φυλάξουν μόνοι τους τις περιουσίες τους. Μην ξεχνάτε πως το έργο αυτό ήδη το βλέπουμε σε άλλες περιοχές της χώρας μας και δεν αποκλείεται να το δούμε και σε μια ακόμα.

Φοβάμαι πως αν η αστυνομία του Εχίνου και γενικότερα της Ξάνθης δε συλλάβει άμεσα αυτούς τους δράστες, στο επόμενο ρεπορτάζ μου δε θα μιλάω για κλοπές αλλά για γεγονότα πολύ πιο άσχημα.

Σ. Καραχότζα