Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Η άλλη όψη του νομίσματος


Του Πομάκου δημοσιογράφου
Σ. Καραχότζα

Στο προηγούμενο άρθρο μου είχα αναφερθεί σε όλους εκείνους που με κάθε τρόπο προσπαθούν να αρπάξουν μια από τις καρέκλες της εξουσίας και για να το πετύχουν αυτό δε διστάζουν ακόμα και να δημιουργήσουν ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ στη Θράκη μιας και κάτι τέτοιο φυσικά δεν υπάρχει. Είχα μιλήσει για όλους εκείνους που στην προσπάθεια τους να εκλεγούν προσκλίνανε κυριολεκτικά τόσο το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όσο και τους συνεργάτες του όπως είναι για παράδειγμα οι ψευτομουφτήδες της Θράκης.

Αυτό φυσικά όπως είχα πει και πριν από 15 περίπου μέρες δε γίνεται από στελέχη ενός μόνο κόμματος αλλά από τους υποψήφιους των περισσότερων κομμάτων κι αυτό διότι όλοι ξέρουν πως το τουρκικό προξενείο μπορεί δυστυχώς και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα στη Θράκη κι άρα όλοι θέλουν να τα έχουν καλά μαζί του μήπως και τους δώσει μερικές ψήφους.

Σ’ αυτή τη ζωή όμως ευτυχώς δεν είναι όλα μαύρα, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, όσοι τουλάχιστον αγαπάνε τη Θράκη και στηρίζουν την προσπάθεια των Ελλήνων μουσουλμάνων να αποφύγουν τον εκτουρκισμό οφείλουν να την αναζητήσουν. Σε πολλούς περιφερειακούς και δημοτικούς συνδυασμούς υπάρχουν άνθρωποι που αξίζουν τη στήριξη μας, υπάρχουν άνθρωποι που ποτέ δε μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν πολιτικά παιχνιδάκια με το τουρκικό προξενείο και ήταν πάντα απέναντι του.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις ευρωεκλογές όπου υπάρχουν άνθρωποι που με όλη τους τη δύναμη στηρίζουν τον αγώνα των Ελλήνων Πομάκων να διασώσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα και να παραμείνουν αυτό που ήταν πάντα, δηλαδή Έλληνες. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ενδεικτικά την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Σγουρίδη ο οποίος κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ένας άνθρωπος που αξίζει τη στήριξη μας όχι γιατί τώρα τολμά να τα βάλει ανοιχτά με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής αλλά γιατί το τολμούσε και τότε που ήταν ακόμα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. ‘Ήταν από τους λίγους εν ενεργεία πολιτικούς κυβερνόντος κόμματος που δε δίσταζε να μιλήσει για Έλληνες Πομάκους και για προσπάθεια εκτουρκισμού τους από την ‘Άγκυρα.

Όσο για την περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης νομίζω πως ξεχωρίζει η περίπτωση της κυρίας Φατμέ Μολάογλου η οποία αν και δέχτηκε πολλές πιέσεις να μην ασχοληθεί με την πολιτική είναι τελικά υποψήφια με τον συνδυασμό που στηρίζεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Δεν είναι βέβαια η μοναδική πομάκικη υποψηφιότητα αλλά επιτρέψτε να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στη συγκεκριμένη κυρία διότι κατάγομαι από τα Πομακοχώρια και ξέρω πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα μέσα σε μια τόσο κλειστή κοινωνία να πάρει την απόφαση να πολιτευτεί με έναν χώρο ο οποίος έχει πάρει ξεκάθαρη θέση κατά του τουρκικού προξενείου. Προσωπικά τη θαυμάζω και τη συγχαίρω για το κουράγιο και τη δύναμη της να πάρει μια τόσο δύσκολη απόφαση.

Θα πρέπει φυσικά εδώ να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω καμία απολύτως πρόθεση να στρέψω τους ψηφοφόρους προς το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά ο στόχος μου είναι να κάνω σαφές πως υπάρχουν και υποψήφιοι που πραγματικά νοιάζονται για τη Θράκη και την εδώ μουσουλμανική μειονότητα. Άλλωστε τέτοιους ανθρώπους αγωνιστές μπορεί κανείς να εντοπίσει ακόμα και σε παρατάξεις όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αρκεί να ψάξει λίγο. Σε κάθε περίπτωση πάντως εγώ που ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να θέλουν να σε κάνουν Τούρκο με το ζόρι ζητώ απ’ όλους εκείνους που νοιάζονται για τη Θράκη και τον αγώνα των Ελλήνων Πομάκων να δώσουν την ψήφο τους σε τέτοιους ανθρώπους, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν αυτοί.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΨΗΦΟ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Σ. Καραχότζα