Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

«Φυλετικώς δεν είμεθα Τούρκοι» γράφουν Πομάκοι από το χωριό Ωραίον το 1929


ΠΟΜΑΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΩΡΑΙΟΝ ΞΑΝΘΗΣ: 
"Δεν αγαπώμεν τους νέους και απίστους Τούρκους".


Ο Πέτρος Γεωργαντζής προς την πρόεδρο του ΚΙΕΦ:
 «Οι Πομάκοι περιμένουν αυτοκριτική και απάντηση»

Δύο αποσπάσματα από δύο επιστολές των Πομάκων Ξάνθης για το πώς αισθάνονται διαχρονικά ως προς αυτές τις επιχειρούμενες κατά καιρούς τουρκικές «ενσωματώσεις» τους, αφιερώνει ο Πέτρος Γεωργαντζής στην πρόεδρο του «Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας»



Προς τον κ. Διευθυντή της Εφημερίδας «Aγώνας»
κ Διευθυντά
Μετά τον θόρυβο των πρόσφατων εκλογών θα ήθελα μέσω της έγκριτης εφημερίδας σας να απευθυνθώ προς την νεαρή κ. πρόεδρο του «Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» πού διατείνεται ότι όλοι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Τούρκοι και θα ήθελα να αφιερώσω δύο αποσπάσματα από δύο επιστολές των Πομάκων Ξάνθης για το πώς αισθάνονται διαχρονικά ως προς αυτές τις επιχειρούμενες κατά καιρούς τουρκικές «ενσωματώσεις» τους.
Η πρώτη είναι η επιστολή 111 Πομάκων του χωριού Ωραίου Ξάνθης πού απέστειλαν στήν Ελληνική Κυβέρνηση στις 2-2-1929, στην οποία κοντά σε άλλα διεκήρυσσαν:
 «…Είμεθα αληθινοί μουσουλμάνοι. Δεν αγαπώμεν τους νέους και απίστους Τούρκους. Φυλετικώς δεν είμεθα Τούρκοι…. ΄Οτε κατά το 1913 ο Ελληνικός στρατός απεχώρει εκ Δ. Θράκης, ημείς φεύγοντες τας καταπιέσεις των Βουλγάρων, εζητήσαμεν την προστασίαν της Ελλην. Κυβερνήσεως, καταφυγόντες δε μετά του Ελλην. στρατού εις Μακεδονίαν, ετύχομεν μεγαθύμου στοργής και περιποιήσεως….».

Η δεύτερη είναι μια άλλη επιστολή πού απηύθυνε ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ν. Ξάνθης» στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 12-3-2009 . 
Σ’ αυτήν, μεταξύ άλλων έγραφαν :
 «Αρνούμαστε και αντιδρούμε στην ισοπεδωτική προπαγάνδα όλων όσων προσπαθούν νά ετεροπροσδιορίσουν αυθαίρετα και για τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα, εμάς τούς Πομάκους, αλλά και το σύνολο των μουσουλμάνων της Θράκης ως «Τούρκους» και να καθιερώσουν την ψευδή εικόνα της μιας ενιαίας και μάλιστα τουρκικής μειονότητας….. 
Η γλώσσα, τα ήθη και έθιμά μας αποδεικνύουν ότι έχουμε τη δική μας ταυτότητα.….Είμαστε Πομάκοι. 
Βαθιά ριζωμένοι στη γη της Θράκης. … ΄Ελληνες πολίτες… Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δεν το έχουν μόνον όσοι θέλουν να δηλώνουν «Τούρκοι»…
Είμαστε αποφασισμένοι…να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, αποκτώντας ταυτοχρόνως τη δυνατότητα της ισότιμης συμμετοχής στη διοίκηση και ευημερία του τόπου μας».
Οι Πομάκοι περιμένουν αυτοκριτική και απάντηση της Προέδρου του ΚΙΕΦ.
Ευχαριστώντας για τη φιλοξενία
Με εκτίμηση
Π. Γεωργαντζής