Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Το χθες και το σήμερα των Πομάκων



Πομάκοι της Θράκης: Το χθες και το σήμερα

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης στην Ξάνθη
 (25/5/2018)



Κλειστή εκδήλωση με το ακροατήριο να αποτελείται αποκλειστικά από 60 περίπου μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης συν ορισμένους Πομάκους από την ορεινή Ξάνθη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Οι Πομάκοι της Θράκης: γλώσσα πολιτισμός, παραδόσεις αλλά και το σήμερα» με ομιλητές τον Πομάκο δημοσιογράφο Σεμπαϊδήν Καραχότζα και τον εκπαιδευτικό Νικόλαο Κόκκα.

Η εκδήλωση είχε δυο ενότητες, στην πρώτη έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Μεταφράσεις Ελληνικής και Αγγλικής ποίησης στην πομάκικη γλώσσα», ενώ στη δεύτερη ο κ. Καραχότζα αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση των Πομάκων της Θράκης, στα προβλήματα τους, στη μειονοτική εκπαίδευση και φυσικά στον εκτουρκισμό που οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται εδώ και δεκαετίες. 

Πιο συγκεκριμένα ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα εξήγησε στο ακροατήριο τι ακριβώς είναι η μειονοτική εκπαίδευση και ποια τα προβλήματα που δημιουργεί στα μουσουλμανόπαιδα που φοιτούν σε μειονοτικά δημοτικά σχολεία. Επίσης αναφέρθηκε στις μεθόδους με τις οποίες οι Πομάκοι της Θράκης εκτουρκίζονται αργά αλλά σταθερά, σημειώνοντας πως το βασικό επιχείρημα της Άγκυρας περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη είναι το κοινό θρήσκευμα. 

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Πομάκος δημοσιογράφος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μοναδική ελληνική κυβέρνηση που κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης επιχείρησε χωρίς όμως επιτυχία να ιδρύσει ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία σε ορισμένα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης. 

Από την πλευρά του ο κ. Κόκκας αναφέρθηκε στα ιστορικά και γλωσσικά στοιχεία των Πομάκων, μιας και ο ίδιος έχει κάνει πολλές μελέτες και καταγραφές αναφορικά με τη γλώσσα, την ιστορία και τα πολιτισμικά στοιχεία των Πομάκων, ενώ είναι και άριστος γνώστης της πομάκικης γλώσσας. 

Να σημειώσουμε πως η εκδήλωση διοργανώθηκε ύστερα από πρωτοβουλία των ίδιων των μελών της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι δυο εισηγητές δέχτηκαν δεκάδες ερωτήσεις από το κοινό απαντώντας φυσικά σε όλες.



ΠΗΓΗ: xanthinet