Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Δίγλωσσα νηπιαγωγεία στη Θράκη: Ακόμα ένα έγκλημα εις βάρος των Ελλήνων μουσουλμάνων



Δίγλωσσα νηπιαγωγεία στη Θράκη:
Ακόμα ένα έγκλημα εις βάρος των Ελλήνων μουσουλμάνων

Γράφει ο Πομάκος δημοσιογράφος
Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Παρόλο που οι πάντες βλέπουν τα τραγικά αποτελέσματα της μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη, παρόλο που εν έτη 2018 θα περίμενε κανείς την σταδιακή κατάργηση των μειονοτικών δημοτικών σχολείων, η τωρινή κυβέρνηση όχι μόνο δε φαίνεται να έχει καμία τέτοια διάθεση αλλά επιχειρεί με κάθε τρόπο να μετατρέψει σε δίγλωσσα (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ) και τα νηπιαγωγεία στα οποία φοιτούν μουσουλμανόπαιδα.

Βέβαια την προσπάθεια αυτή την ονόμασαν πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμοστεί σε έξι μόνο νηπιαγωγεία, 3 στο νομό Ροδόπης και 3 στο νομό Ξάνθης αλλά για όλους εμάς που ξέρουμε πως τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία είναι ένα πάγιο αίτημα της Άγκυρας, είναι παραπάνω κι από σίγουρο πως μόνο για πιλοτικό πρόγραμμα δεν πρόκειται. Αντίθετα χρόνο με το χρόνο αυτό θα εφαρμόζεται σε περισσότερα νηπιαγωγεία μέχρι να γίνουν όλα δίγλωσσα.

Βασικό επιχείρημα των εμπνευστών αυτού του προγράμματος είναι πως τα μουσουλμανόπαιδα των νηπιαγωγείων πρέπει να βοηθηθούν στη μητρική τους γλώσσα ώστε να κατανοήσουν και να μάθουν καλύτερα την ελληνική. Το περίεργο όμως είναι που όλοι μιλάνε γενικά κι αόριστα για μητρική γλώσσα χωρίς όμως κανένας τους να ξεκαθαρίζει ποια ακριβώς είναι αυτή. Σίγουρα πάντως δεν είναι η τουρκική την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί σχεδόν με βίαιο τρόπο να εισάγει στα νηπιαγωγεία της Θράκης.

Γιατί δε βγαίνει μια υπουργική απόφαση η οποία να ξεκαθαρίζει με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο πως η δεύτερη βοηθητική γλώσσα σε νηπιαγωγεία με πομακόπουλα θα είναι πομάκικη; Απλή η απάντηση. Γιατί δεν είναι αυτός ο στόχος τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει δυστυχώς είναι να υλοποιήσουν ακόμα ένα αίτημα της Τουρκίας.

Η μητρική γλώσσα των Πομάκων και των Ρομά ασφαλώς και μπορεί να διδαχτεί αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Έτσι κι αλλιώς τα νήπια δε μαθαίνουν γραφή κι ανάγνωση κι άρα θα μπορούσε η δεύτερη βοηθητική νηπιαγωγός να μιλάει τη μητρική γλώσσα των παιδιών ώστε να τα βοηθάει να καταλαβαίνουν την ελληνόφωνη νηπιαγωγό.

Κι όμως αυτό δε μπορεί να γίνει διότι η κοπέλα που πρόκειται να αναλάβει αυτόν τον ρόλο θα πρέπει ανάμεσα στα υπόλοιπα δικαιολογητικά να προσκομίσει και πιστοποιητικό γνώσης της πομάκικης γλώσσας ή της γλώσσας των Ρομά και τέτοιο πιστοποιητικό δεν υπάρχει πουθενά.

Άρα όσο κι αν κάποια στελέχη των ΑΝΕΛ επιμένουν πως σε νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε πομακοχώρια η δεύτερη βοηθητική γλώσσα θα είναι η πομάκικη, ξέρουν πως αυτό δε μπορεί να γίνει. Το μόνο πιστοποιητικό που μπορούν να προσκομίσουν οι υποψήφιοι για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων αφορά τη γνώση της τουρκικής γλώσσας.    

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως ένα νήπιο που μέχρι την ηλικία των 4 ετών μιλάει μόνο την πραγματική μητρική του γλώσσα, δηλαδή την πομάκικη, στο νηπιαγωγείο θα έρθει αντιμέτωπο με δυο άγνωστες για εκείνο γλώσσες, την τουρκική και την ελληνική. Κι όλα αυτά τη στιγμή που τα υπάρχοντα μόνο ελληνόφωνα νηπιαγωγεία διαδραματίζουν πολύ καλά το ρόλο τους και προετοιμάζουν απόλυτα σωστά τα νήπια για το δημοτικό σχολείο.

Ας αφήσουν λοιπόν τα ψέματα κι ας βρουν το θάρρος να πουν την αλήθεια στους γονείς αυτών των παιδιών. Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι πως το πρόγραμμα αυτό επιχειρούν να το εφαρμόσουν σε μια εποχή που οι ΑΝΕΛ έστω και για τα μάτια του κόσμου κατέθεσαν πριν μερικούς μήνες πρόταση για ίδρυση και λειτουργία ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων στα πομακοχώρια της Θράκης. Αναφέρομαι μόνο στους ΑΝΕΛ γιατί πίστευα πως θα είναι οι πρώτοι που θα πουν «ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ» αλλά φαίνεται πως η καρέκλα κάνει πολλά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τι να πει κανείς; Πρόσφατα με ανάρτηση του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μουσουλμάνος Βουλευτής της κυβέρνησης πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του προαναφερόμενου πιλοτικού προγράμματος αναφέροντας μάλιστα μεταξύ άλλων πως το θέλουν και οι ίδιοι οι γονείς. Δεν ξέρω πάνω σε τι βασιζόμενος το λέει αυτό, ίσως να διαθέτει κάποια προσωπική δημοσκοπική εταιρία ή ίσως να ρώτησε έναν-έναν όλους τους γονείς με παιδιά στο νηπιαγωγείο.

Εγώ δε θα ισχυριστώ το αντίθετο, πως δηλαδή οι γονείς δε θέλουν αυτό το πρόγραμμα διότι ούτε τους ρώτησα έναν-έναν ούτε δημοσκοπική εταιρία έχω. Μπορώ όμως να παραπέμψω τον κάθε ενδιαφερόμενο για το συγκεκριμένο ζήτησα στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης όπου θα βρει στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κατακόρυφη αύξηση των μουσουλμάνων γονέων που την τελευταία δεκαετία πήραν τα παιδιά τους από το μειονοτικό σχολείο του χωριού και τα έστειλαν στο ελληνόφωνο της πόλης.
Μου είναι αδύνατο να πιστέψω πως οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος δεν τα γνωρίζουν αυτά τα στοιχεία. Το πιθανότερο είναι πως ούτε καν τους ενδιαφέρει η άποψη των μουσουλμάνων γονέων, το μόνο που θέλουν είναι να κάνουν τα χατίρια του ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ.