Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Η Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης στα Πομακοχώρια




Επίσκεψη στα Πομακοχώρια Ξάνθης

"Στο πλευρό των Πομάκων της Θράκης ο Αλέξης Τσίπρας και ολόκληρη η κυβέρνηση"



Στην πρόσκληση του Συλλόγου Πομάκων Γλαύκης ανταποκρίθηκε η ΥΜΑΘ κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους της περιοχής
Θερμής υποδοχής από τους Πομάκους των χωριών του Δήμου Μύκης Ξάνθης έτυχε η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά η οποία επισκέφτηκε την Τετάρτη 6 Ιουλίου την περιοχή ύστερα από πρόσκληση που έλαβε από το Σύλλογο Πομάκων Γλαύκης με αφορμή και τη γιορτή του Σεκέρ Μπαϊράμ.

Αυτή ήταν και η δεύτερη φορά που η κ. Κόλλια – Τσαρουχά ανταποκρίθηκε στο αίτημα των Πομάκων της περιοχής, ύστερα και από τη συνδρομή της για την πραγματοποίηση της εκδρομής του τοπικού Συλλόγου στην Αθήνα ενώ χαρακτηριστικό της θερμής αυτής υποδοχής είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι άνοιξαν κυριολεκτικά την πόρτα του σπιτιού τους στην Υφυπουργό, την οποία και προσφώνιζαν με το μικρό της όνομα.





Η περιοδεία της Υφυπουργού ξεκίνησε από το χωριό Γλαύκη του Δήμου Μύκης, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πομάκων Γλαύκης κ. Κεμάλ Φαρζλή και όπου παρέδωσε βιβλία με θέματα ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Στη Μύκη η Υφυπουργός παραβρέθηκε επίσης στον Εσπερινό του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής, παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Σεβασμιότατου κ.κ. Παντελεήμονα, όπου έγινε αρτοκλασία προς τιμήν των απόστρατων αστυνομικών της περιοχής, που με τη σειρά τους τίμησαν την Υφυπουργό. Με το πέρας του Εσπερινού, παραβρέθηκε σε γιορτή των παιδιών της Μύκης, επισκέφτηκε την Παιδική Βιβλιοθήκη και χαιρέτησε και ευχήθηκε Χρόνια Πολλά στους κατοίκους.








Η Υφυπουργός επισκέφτηκε στη συνέχεια το χωριό Μάνταινα, όπου την υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θερμότητα γυναίκες με τις παραδοσιακές φορεσιές των Πομάκων και της πρόσφεραν τοπικά εδέσματα. Συζήτησε και εκεί με τους κατοίκους για τα ιδιαίτερα θέματα της περιοχής, για τα προβλήματα του τοπικού οδικού δικτύου και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ειδική μνεία έγινε στα θέματα πολιτισμού και εκδηλώσεων, ειδικά από τη νεολαία, που αναζητά περισσότερες ευκαιρίες διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Υφυπουργός τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω επαφές και κοινή δράση με τους κατοίκους της περιοχής.

Μετά το τέλος της επίσκεψής της, η κ. Κόλλια – Τσαρουχά δήλωσε: «Η Θράκη είναι ένας ευλογημένος τόπος, στον οποίο δύο θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά και εποικοδομητικά, με αλληλοσεβασμό και με αγάπη για την πατρίδα, και έτσι θα συνεχίσουμε, ενωμένοι σαν μια γροθιά. Από την όμορφη Γλαύκη, εύχομαι σε όλους τους τους Έλληνες Μουσουλμάνους της Θράκης τα Χρόνια μου Πολλά, Υγεία, Αγάπη και Ευημερία στις οικογένειες τους. Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ολόκληρη η Κυβέρνηση, σας ακούμε προσεκτικά, χωρίς να ξεχωρίζουμε κανέναν, και είμαστε δίπλα σας».

Νωρίτερα, η Υφυπουργός συναντήθηκε στην Μουφτεία Ξάνθης με τον σοφολογιότατο Μουφτή κ. Σινικόγλου, με τον οποίο συμφώνησαν, μεταξύ των άλλων, ότι οι θρησκευτικοί φανατισμοί οδηγούν σε ακραίες πράξεις κατά της Ανθρωπότητας.