Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΑ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΜΑΚΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ

Οι Πομάκοι στη Θράκη και τα ζωντανά παραδοσιακά τραγούδια τους



ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ

Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Αδελφών Κυριακίδη το αξιόλογο βιβλίο του Παναγιώτη Γ.Παπαδημητρίου με τίτλο: "Ανθολογία Πομάκικων Τραγουδιών της Ελλάδας" (400 σελίδες).
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:

"Οι Πομάκοι, οι σλαβόφωνοι Μουσουλμάνοι της Θράκης, είναι μια εθνογλωσσική ομάδα με σύνθετη και ενδιαφέρουσα ιστορική και πολιτισμική φυσιογνωμία. Αναπόσπαστο στοιχείο του παραδοσιακού τους πολιτισμού είναι και τα δημοτικά τραγούδια τους. Τραγούδια του έρωτα, του γάμου, του χορού, νανουρίσματα, τυς εργασίας, αλλά και σκωπτικά, ιστορικά, ληστρικά και αφηγηματικά. Σε αυτά καθρεφτίζονται τα βιώματα και τα συναισθήματα, οι αντιλήψεις και οι κοινωνικές δομές της παραδοσιακής πομάκικης κοινωνίας.

Μέσα απ' αυτή την πλούσια ποιητική παράδοση αντλήθηκαν τα τραγούδια της παρούσας ανθολογίας, πολλά από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Καταγράφηκαν όπως τραγουδιούνται στις πομάκικες ντοπιολαλιές από παραδοσιακούς τραγουδιστές και ενεργούς φορείς της ποιητικής παράδοσης. Αποτελούν πρωτογενές υλικό πρόσφορο για συγκριτικές μελέτες και αντιπροσωπευτικό δείγμα της προφορικής λογοτεχνίας των Πομάκων, η οποία είναι όχι μόνο δική τους εθνοτική κληρονομιά αλλά και μία πολύτιμη ψηφίδα του πολιτισμικού πλούτου της Ελλάδας".

Πληροφορίες για το βιβλίο στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου:http://www.kyriakidis.gr/default.aspx?id=102&lid=2&bookid=4600