Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η πολιτεία τιμά τους Πομάκους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα



Η τελετή του Δ΄ΣΣ στο Ωραίο στη μνήμη των πεσόντων μουσουλουμάνων στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γράφει : Ο Υποστράτηγος ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης, 
Πρόεδρος Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης


Πραγματοποιήθηκε, στο χωριό Ωραίο Ξάνθης την 17η Μαΐου, από το Δ’Σ. Στρατού, εκδήλωση στη « Μνήμη των πεσόντων Ελλήνων Μουσουλμάνων στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», με την παρουσία Στρατιωτικών αντιπροσωπειών όλων των βαθμών, μπάντα της Στρατιωτικής Μουσικής ως και τιμητικού αγήματος. Το Διοικητή του Δ’ΣΣ, Άντγο κ. Χρήστο Χαλκίδη υποδέχθηκε στο χώρο της τελετής ο Διοικητής της 29 Μ/Π ΤΑΞΠΖ , Ταξίαρχος Στυλιανός Καβούρ.
Την εκδήλωσε τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπουργός ΥΜΑΘ κ. Καράογλου Θεόδωρος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Καραλίδης, Ο Βουλευτής Ξάνθης( ΠΑΣΟΚ), κ. Δημήτριος Σαλτούρος, ο Δήμαρχος Μύκης, κ. Τζουκάλ Μουσταφά, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, Πρέσβης κ. Πιπερίγκος Νικόλαος, ο Συντονιστής Μ/κών Σχολείων Θράκης, ο Σχολικός Σύμβουλος 3ηςΠεριφέρειας ΠΕ Ξάνθης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δνσης ΠΕ Ξάνθης , ο Πρόεδρος Παραρτήματος Ξάνθης της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ( ΕΑΑΣ ) και εκπρόσωπος από την ΑΔ Ξάνθης.



Ιδιαίτερης σημασίας και παραδειγματισμού όλων μας, ήταν η μαζική παρουσία και η ενεργή συμμετοχή του συνόλου των κατοίκων του χωριού, του συνόλου των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου Ωραίου που έτσι κατέκλυσαν την πλατεία που έγινε η τελετή , όπως και τους γύρω δρόμους και μπαλκόνια.


Το ειδικό τελετουργικό , περιλάμβανε :

- Εισαγωγικό χαιρετισμό από τον κ. ΥΜΑΘ ,


- Συνοπτική Ομιλία, για τη σημασία της οφειλόμενης και αποδιδόμενης τιμής στους πεσόντες υπέρ Πατρίδος, από το Διοικητή του Δ’Σ. Στρατού.


- Βασική Ομιλία , από τον κάτοικο Ωραίου , Συνταξιούχο Δάσκαλο κ. Χαλήλ Καράνταη.


- Προσκλητήριο νεκρών – Τιμητικοί πυροβολισμοί από το ειδικό στοιχείο.


- Κατάθεση Στεφάνων από τον κ. ΥΜΑΘ, τον κ Αντιπεριφερειάρχη, το Στρατηγό Διοικητή Δ’ΣΣ και από μαθήτρια του Δημοτικό Σχολείο Ωραίου.


- Εθνικός Ύμνος , που παιάνισε η Στρ. Μουσική του Δ’ ΣΣ και ταυτόχρονα έψαλλαν όλοι οι παρευρισκόμενοι , μαζί τους και οι κάτοικοι του χωριού άνδρες και γυναίκες. Ήταν μια ξεχωριστή χορωδία , που δημιουργήθηκε αυθόρμητα.


- Απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές και μαθήτριες του Δημ. Σχολείου.


- Φωτογράφηση – μικρή δεξίωση . Τέλος εκδήλωσης.


Με το πέρας της εκδήλωσης οι δημοσιογράφοι της ΕΤ 3, που ήρθαν για την κάλυψη της τελετής, ζήτησαν και έλαβαν συνεντεύξεις- δηλώσεις για την αποδιδόμενη τιμή στους πεσόντες, από τον Υπουργό ΥΜΑΘ, το Στρατηγό Διοικητή Δ’ΣΣ , όπως και από το Δήμαρχο Μύκης, ο οποίος ωστόσο για ανεξήγητους κατά τη γνώμη μας λόγους, δεν ανταποκρίθηκε.



Συμπερασματικά, ήταν μια σεμνή τελετή στην οποία η Ελληνική Πολιτεία , με εμπνευστή από ετών και διοργανωτή το Δ’ΣΣ όπως και τη φετινή αναβάθμιση της, με την παρουσία του κ. Υπουργού Μακεδονίας -Θράκης, απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές στους τέσσερις (4) Έλληνες Μουσουλμάνους συμπατριώτες μας ( 3 από το χ. Ωραίο και 1 από το χ. Κύκνος) , που έπεσαν υπέρ Πατρίδος. Οι κάτοικοι του χωριού απέδειξαν έμπρακτα ότι το χωριό τους κατοικείται από υπεύθυνους και ελεύθερα σκεπτόμενους Έλληνες ,που απλά έχουν διαφορετική Θρησκεία .

Ας ελπίσουμε ότι όλες οι επέτειοι μνήμης για πεσόντες υπέρ Πατρίδος, που θα ακολουθήσουν , θα έχουν την ίδια μαζική συμμετοχή του κοινού.