Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Οι Πομάκοι αναγνωρίζονται από τις ΗΠΑ


Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιβεβαιώνει τις πιέσεις που δέχονται οι Πομάκοι της Θράκης για να αρνηθούν την ταυτότητά τους και να δηλώσουν Τούρκοι.

Στο σχετικό απόσπασμα της έκθεσης αναφέρεται:

“Μερικά μέλη αυτών των ομάδων ζήτησαν επίσημη κυβερνητική αναγνώριση ως «μεινότητες» ή  «γλωσσικές μειονότητες». Η κυβέρνηση αναγνώρισε μόνο μία μουσουλμανική μειονότητα, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923. Η επίσημα αναγνωρισμένη μουσουλμανική μειονότητα των περίπου 150.000 άτομων που κατοικούν στη Θράκη, αποτελείται κυρίως από κοινότητες εθνικά τουρκικές, πομακικές και από κοινότητες των Ρομά. Ορισμένα μέλη της κοινότητας των Πομάκων ισχυρίστηκαν ότι μέλη της τουρκόφωνης κοινότητας τους πίεσαν να αρνηθούν την ύπαρξη πομακικής ταυτότητας χωριστή από την τουρκική ταυτότητα. Ορισμένοι Πομάκοι ισχυρίστηκαν πως μέλη της κοινότητας των Πομάκων έλαβαν χρηματικά κίνητρα για να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι”.

Το αγγλικό κείμενο της έκθεσης έχει ως εξής:

Some members of these groups sought official government identification as
“minorities” or “linguistic minorities.” The government recognized only a
“Muslim minority,” as defined by the 1923 Treaty of Lausanne. The officially
recognized Muslim minority of approximately 150,000 individuals resided in
Thrace and consisted primarily of ethnic Turkish, Pomak, and Romani
communities. Some members of the Pomak community claimed members of the
Turkish-speaking community pressured them to deny the existence of a Pomak identity separate from a Turkish identity. Some Pomaks claimed members of the Pomak community received monetary incentives to self-identify as Turkish.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΟ: