Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Πέτρος Θεοχαρίδης: Οι Πομάκοι έχουν δικαίωμα να ζουν ελεύθεροι


Οι Πομάκοι τιμούν το δάσκαλό τους

Τιμητική εκδήλωση για τον Πέτρο Θεοχαρίδη


Την Παρασκευή19 Αυγούστου 2016 έγινε στις Καπναποθήκες «Π» εκδήλωση  με τίτλο «Γιορτή της Θράκης - Μια νύχτα πολυσυλλεκτικής μουσικής». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ξάνθης και το Χορευτικό σύλλογο  «Η Θράκη».


Στην εκδήλωση τραγούδησε πομάκικα τραγούδια η Εμινέ Μπουρουτζή και θρακιώτικα παραδοσιακά τραγούδια ο Γιώργος Ζιώγας.  Μουσική έπαιξαν οι: Βαγγέλης Δωρόπουλος, Γκάιντα , Γιάννης Καναργιέλης, κρουστά, Θάνος Σταυρίδης, ακορντεόν, Ηρακλής Ψωμαδόπουλος, γκάιντα. Συμμετείχαν επίσης χορευτές από το χορευτικό σύλλογο  «Η Θράκη». Εκλεκτή προσκεκλημένη η γνωστή τραγουδίστρια Ματούλα Ζαμάνη με το συγκρότημά της.





Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα προς το συγγραφέα Πέτρο Θεοχαρίδη. Για το έργο του Π. Θεοχαρίδη μίλησε ο εκπαιδευτικός Ν. Κόκκας, ο οποίος είπε τα ακόλουθα:

«Η Ξάνθη σήμερα τιμά ένα σημαντικό συγγραφέα και εκπαιδευτικό , τον Πέτρο Θεοχαρίδη. Με καθυστέρηση 50 χρόνων τιμά τον άνθρωπο που συνέβαλε όσο κανείς στην καταγραφή της γλώσσας, της ιστορίας και του λαϊκού πολιτισμού των Πομάκων. Το έργο του πολύπλευρο και μνημειώδες.  Η Ξάνθη τιμά επίσης τον ακαταπόνητο εκπαιδευτικό, το δάσκαλο με κεφαλαίο «Δ» που αγάπησε τη σχολική πράξη και τη βίωσε σε όλο της το μεγαλείο.
Το έργο του Πέτρου Θεοχαρίδη αποτελεί σταθμό  στην καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Πομάκων.  Όλο και περισσότεροι Πομάκοι συνειδητοποιούν το πόσα πολλά οφείλουν στον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη της πομακικής γλώσσας, ιστορίας και παράδοσης. Η Θράκη τού οφείλει πολλά. Η λαογραφία τού οφείλει πολλά. Και πιο πολλά του οφείλουν οι επερχόμενες γενιές ερευνητών που θα αντλήσουν από το πολυσχιδές έργο του για να εντρυφήσουν βαθύτερα στη μελέτη της πολιτιστικής ταυτότητας των σλαβόφωνων μουσουλμάνων της Θράκης.
Ο Πέτρος Θεοχαρίδης γεννήθηκε στο χωριό Άθυρα Γιαννιτσών το 1934. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης τα έτη 1958-1960. Με τη σύζυγό του Αφεντούλα, βρέθηκαν στη Θράκη από το 1964 μέχρι το 1975.  Ο κ. Θεοχαρίδης υπηρέτησε ως δάσκαλος στο νομό Ξάνθης σε Μουσουλμανικά σχολεία. Δίδαξε  στο Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο Εχίνου από το Σεπτέμβριο του 1964 έως το καλοκαίρι του 1971. Έχει συγγράψει τα ακόλουθα βιβλία:

  • Πομάκοι. Οι Μουσουλμάνοι της Ροδόπης (1995), βιβλίο 594 σελίδων, που άρχισε να γράφεται το 1964 και ολοκληρώθηκε το 1968 - η έκδοσή του έγινε δυνατή μόνο το 1995 από το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ).
  • Πομακο-Ελληνικό Λεξικό (1996),
  • Ελληνο-Πομακικό λεξικό (1996),
  • Γραμματική της Πομακικής Γλώσσας (1996),
  • Οι Πομάκοι ως μέρος του μειονοτικού προβλήματος της Θράκης (1999),
  • Άθυρα και Αθυριώτες. Δράματα και θάματα στον 20ο αιώνα (2002),
  • Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα του 1968. Εντυπώσεις από εκδρομή σπουδαστών του Μουσουλμανικού Ιεροσπουδαστηρίου Εχίνου Ξάνθης (2011).  Έκδοση του Πολ. Συλλ. Πομάκων Ξάνθης
Για το έργο του ο Π. Θεοχαρίδης τιμήθηκε με το Βραβείο της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ  στις 31 Δεκεμβρίου 1996.
Είναι σημαντική η σημερινή ημέρα που η Ξάνθη τιμά έναν εργάτη του πνεύματος, έναν ακούραστο ερευνητή, ένα φωτισμένο δάσκαλο».


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ

Κυρία πρόεδρε του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης,
Κυρίες και Κύριοι, Νέες και Νέοι,

Σας βλέπω με συγκίνηση και αγάπη. Με την πόλη αυτή, την αγαπημένη Ξάνθη, με συνδέουν 52 χρόνια ζωής. Από εδώ ξεκίνησε η σταδιοδρομία μου. Εδώ γεννήθηκαν τα παιδιά μου. Από εδώ και βόρεια γνώρισα τους Πομάκους. Τους εξαιρετικούς αυτούς ανθρώπους που αγάπησα, πόνεσα και έγραψα: για να βγουν από την αφάνεια, να ξεχωρίσουν την ύπαρξή τους, να νιώσουν την ομορφιά της ιδιαιτερότητάς τους.

   Οι Πομάκοι έχουν δικαίωμα να μιλούν και να γράφουν τη μητρική τους γλώσσα, να έχουν τις δικές τους παραδόσεις, το δικό τους πολιτισμό, να ζουν ελεύθεροι. Είναι άδικο και σκληρό να τους καταπιέζουν, να τους τρομοκρατούν, να τους αλλοτριώνουν. Γι αυτό και χαίρομαι που οι Πομάκοι αντιστέκονται και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.
Το βραβείο που μου προσφέρετε το δέχομαι ως τιμή και βράβευση και των σπουδαστών μου του Μουσουλμανικού Ιεροσπουδαστηρίου Εχίνου (περιόδου 1964-1971) καθώς  και όλων των άλλων Πομάκων (ιμάμηδων, χοτζάδων και γονέων), που στάθηκαν στο πλευρό μου και βοήθησαν ολόψυχα για να πραγματοποιηθεί το μεγάλο έργο μας. 
Γιατί αυτό το έργο το κάναμε μαζί!

Κυρία Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι του Συλλόγου σας.

Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ

Κυρίες, Κύριοι, Νέοι και Νέες. Σας ευχαριστώ επίσης.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων Ξάνθης
Εμινέ Μπουρουτζή δίπλα στον Π. Θεοχαρίδη.