Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Η Συνθήκη της Λωζάννης για τον Ερντογάν


   Η Συνθήκη της Λωζάννης για τον Ερντογάν
                                                                                                            ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ

Με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα πρέπει να αποσαφηνίσουμε και να επικαιροποιήσουμε κάποιες πάγιες θέσεις της χώρας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάννης. Για μεν τα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και το νέο κράτος του Κουρδιστάν επικαλείται τη Συμφωνία για να διατηρήσει τα κεκτημένα της χώρας του, ώστε να μην δημιουργηθεί Κουρδικό κράτος στα σύνορά του και στην τουρκική επικράτεια. Διότι θα είναι η αρχή για τον διαμελισμό της μεγάλης Τουρκίας. Αλλά για την περιοχή των δυτικών συνόρων της Τουρκίας με το Αιγαίο, τα νησιά μας και τη Θράκη θέλει την κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάννης και τη διευθέτηση των ανύπαρκτων κατ΄ουσίαν διαφορών πλην της υφαλοκρηπίδας καθώς και τις εδαφικές επεκτατικές απαιτήσεις του σύμφωνα με τα σύνορα της καρδιάς του.

Κι επειδή δεν είναι καθόλου εύκολο να καταργήσει ή να αναθεωρήσει μια Διεθνή Συνθήκη, την καταπατά απρόκλητα και απροκάλυπτα και την παραβιάζει καθημερινά. Αυτός ο αλλοπρόσαλλος ισλαμοεθνικισμός του Ερντογάν είναι επικίνδυνος για την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν έχει όρια και φραγμούς. Ο πολεμοκάπηλος Ερντογάν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει κανένας περιούσιος λαός που δικαιούται τα πάντα. Ο εθνικοϊσλαμισμός αυτός δεν θα περάσει ούτε στην Ελλάδα ούτε στη διεθνή κοινότητα.

Με εξτρεμιστές μουσουλμάνους εθνικιστές σαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται μια μέρα, κατά την διάρκεια των τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, να έχουμε θερμό επεισόδιο και ατύχημα με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Οι εκβιαστικές απειλές του Ερντογάν για εξαγωγή στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, εκατομμυρίων προσφύγων και λαθρομεταναστών δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν. Ο Ερντογάν και οι άλλοι φανατικοί ισλαμιστές είναι ικανοί να προκαλέσουν θρησκευτικό πόλεμο στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τα εκατομμύρια μουσουλμάνων που εγκαταβιούν, εργάζονται και κινούνται ελεύθερα στη δημοκρατική Ευρώπη.

 Είναι αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε οι περιφερειακές συμμαχίες Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όχι μόνο στα ενεργειακά θέματα αλλά και σε θέματα αμυντικής συνεργασίας για την διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Θα είναι μια απάντηση στην ιταμότητα και προκλητικότητα της ΄Αγκυρας. Διότι όπως είναι γνωστό η Τουρκία επιδιώκει να διευρύνει τον στρατηγικό της έλεγχο επί της Κύπρου με εργαλείο τους Τουρκοκυπρίους για τους οποίους απαιτεί ίσο μερίδιο στη διοίκηση και στη διανομή του ενεργειακού πλούτου. Απώτερος στόχος της είναι η τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου. Γι αυτό και δεν δέχεται την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων της και το δικαίωμα της εγγυήτριας δύναμης. Γι αυτό και δεν αναγνωρίζει τόσο την Κυπριακή όσο και την Ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.


Η Ελλάδα οφείλει να εκπέμψει μήνυμα προς όλους τους γείτονες και ιδιαίτερα προς την Τουρκία ότι παραμένει σταθερά στο παιχνίδι κατοχύρωσης των απαράγραπτων εθνικών συμφερόντων της στην ευρύτερη περιοχή και ότι μπορεί να αναλάβει ρόλους αφενός σταθεροποιητικούς και αφετέρου ρόλους διαμεσολάβησης. Οφείλει επίσης να καλύπτει τα κενά που αφήνει η Τουρκία λόγω εσωτερικών και εξωτερικών εντάσεων που προκαλεί σε πολλά μέτωπα. Να τονίσει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην «διεθνή ατζέντα» και στις διεθνείς Συνθήκες που οφείλουν όλοι ανεξαιρέτως να σέβονται.