Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Σεμπαϊδήν Καραχότζα: Κείμενα για τη Θράκη και τους Πομάκους (2006-2021)

 ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 Το βιβλίο «Κείμενα για τη Θράκη και τους Πομάκους (2006-2021)» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις τού περιοδικού «Ενδοχώρα».

Στο ογκώδες αυτό έργο των 400 σελίδων, περιλαμβάνεται ένα πλήθος άρθρων, συνεντεύξεων, δημοσιογραφικών δημοσιευμάτων, ομιλιών αλλά και ποιημάτων του αείμνηστου μαχητή δημοσιογράφου και αγωνιστή της πομακικής αυτογνωσίας Σεμπαϊδήν Καραχότζα, που τόσο ξαφνικά έφυγε από τη ζωή πριν έναν χρόνο, στις 7 Δεκεμβρίου 2021.

Το βιβλίο επιμελήθηκε ο στενός συνεργάτης και φίλος του Νικόλαος Θ. Κόκκας, δάσκαλος και Δρ Λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Με σεβασμό στη μνήμη του, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται το τεράστιο έργο του Σ. Καραχότζα που πάλεψε στη σύντομη ζωή του για τη διάσωση των πολιτισμικών στοιχείων των Ελλήνων Πομάκων, κυρίως για τη γλώσσα, τα τραγούδια τους, τις παραδόσεις και την διατήρηση της ταυτότητάς τους. Στάθηκε γενναία απέναντι στο διαβρωτικό έργο του τουρκικού προξενείου και των πρακτόρων του που επιχειρεί να εκτουρκίσει το πανάρχαιο θρακικό φύλο των Πομάκων, ένας αγώνας άνισος και με τεράστια κόστη για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επίσης 7 κείμενα για τη ζωή και το έργο του, που συνέγραψαν η κόρη του Σελμά Καραχότζα, ο Γιάννης Χ. Κουριαννίδης, ο Παναγιώτης Γ. Κριμπάς, η Δήμητρα Κατάκη, η Ελένη Εφραιμίδου, ο Νικόλαος Κόκκας και ο Δημήτρης Κασαπίδης.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Ξάνθη, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, στις 7.30 μ.μ., μαζί με το τελευταίο έργο του Σ. Καραχότζα, που περιλαμβάνει 15 μύθους του Αισώπου στα Πομακικά και Ελληνικά, το οποίο κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά τον θάνατό του, επίσης από τις εκδόσεις μας.

 

Σελίδες 400 (σχήμα 16 Χ 23 εκ.)

Τιμή (με ΦΠΑ): € 21,20

 

 Παραγγελίες

endohora@yahoo.gr  Κιν. 6977462806

Άνω των 2 αντιτύπων αποστέλλεται μέσω ΕΛΤΑ χωρίς επιβάρυνση ταχυδρομικών τελών.