Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Σ. Καραχότζα "Κείμενα για τη Θράκη και τους Πομάκους"

 


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ 

ΤΟΥ ΣΕΜΠΑΙΔΗΝ ΚΑΡΑΧΟΤΖΑ

"Κείμενα για τη Θράκη και τους Πομάκους (2006-2021)"

 

Φαντάζομαι πως κανένας δε διαφωνεί ότι, για να μπορέσει να επιβιώσει αξιοπρεπώς σε μία χώρα, θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να γνωρίζει την επίσημη γλώσσα της και μετά όλα τ΄ άλλα. Αν, για παράδειγμα, κάποιος μεταναστέψει στη Γερμανία, αν δεν φροντίσει να μάθει καλά τη γερμανική γλώσσα, είναι καταδικασμένος να αποτύχει και να επιστρέψει στην πατρίδα του. Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που, παρόλο που ζουν στην πατρίδα τους, δε γνωρίζουν τη γλώσσα της γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα δεν τους επιτρέπει να τη μάθουν;

            Αυτό συμβαίνει δυστυχώς με τους περισσότερους μουσουλμάνους της Θράκης, από τους οποίους ελάχιστοι είναι εκείνοι που μιλούν άπταιστα την ελληνική γλώσσα, παρόλο που η Ελλάδα είναι η πατρίδα τους. Φταίνε οι ίδιοι γι αυτό; Όχι. Ασφαλώς και δε φταίνε οι ίδιοι, αλλά το εκπαιδευτικό σύστημα που τους παρέχει το ελληνικό κράτος.

Μιλάμε για τα γνωστά σε όλους μειονοτικά σχολεία, τα οποία περισσότερο μπερδεύουν παρά μορφώνουν τα μουσουλμανόπαιδα που φοιτούν σ΄ αυτά, καθώς τα παιδιά αυτά μέχρι και την πρώτη Δημοτικού μιλούν μόνο τη μητρική τους γλώσσα, είτε αυτή είναι η πομάκικη είτε είναι η τούρκικη είτε είναι τα ρομά.

                                                                 ____

Ας το καταλάβουν επιτέλους κάποιοι ότι ο Πομάκος δεν γίνεται, γεννιέται, κι αν είναι να σωθεί η γλώσσα του, ας σωθεί έτσι όπως μιλιέται και όχι έτσι όπως προστάζει το υπεραναπτυγμένο πατριωτικό αίσθημα ορισμένων Ελληναράδων. Άλλο πράγμα είναι ο Έλληνας κι άλλο ο Ελληναράς κι εμείς ανήκουμε στην κατηγορία των Ελλήνων.

  

____

 

Ως δημοκρατική χώρα βρίσκεις τον τρόπο να δώσεις τουρκόφωνη εκπαίδευση σε όσους το επιθυμούν, αλλά δίνεις και ελληνόφωνη εκπαίδευση σε όσους θέλουν να διδάσκονται την επίσημη γλώσσα της πατρίδας τους. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις για ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία στα χωριά των μουσουλμάνων, το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να εξυπηρετεί μόνο τους συνειδησιακά Τούρκους μουσουλμάνους της Θράκης, αδιαφορώντας για όλους τους υπόλοιπους.

____

 

 Να λοιπόν γιατί λέω πως όταν αναφερόμαστε στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι λάθος να τη συνδέουμε μόνο με το Υπουργείο Εξωτερικών και στο κάτω κάτω, ανεξάρτητα από τη συνείδηση του κάθε μουσουλμάνου, μιλάμε για Έλληνες πολίτες κι άρα το τελευταίο υπουργείο που θα έπρεπε να ασχολείται με τη μειονότητα αυτή είναι το υπουργείο Εξωτερικών.

 

____

 

 Ακούω αρκετούς να λένε πως εδώ μιλάμε για ένα καθαρά μειονοτικό ζήτημα κι άρα θα πρέπει να αποφασίσει η ίδια η μειονότητα και θέλω να κάνω δυο ερωτήσεις. Τα μειονοτικά ζητήματα δεν αφορούν και την ελληνική πολιτεία; Δεν μιλάμε για Έλληνες πολίτες, για τους οποίους όπως και για όλους τους υπόλοιπους αποφασίζει το ελληνικό κράτος; Και δεύτερον, όταν λένε πως για τέτοια θέματα πρέπει να αποφασίζει η ίδια η μειονότητα τι ακριβώς εννοούν; Ποια μειονότητα να αποφασίσει; Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας ή μήπως αυτοί οι δέκα άνθρωποι που εδώ και χρόνια αποφασίζουν για τη μειονότητα χωρίς τη μειονότητα;

____

 

Αν σ’ αυτή τη χώρα είχαμε ένα σωστό κράτος,  ένα κράτος που να βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Ελλάδας και των πολιτών της θα μπορούσε ένα προξενείο να κάνει τέτοια παιχνίδια στη Θράκη;  Ασφαλώς όχι. Αλλά εδώ είναι σα να μπαίνει ο διαρρήκτης σε ένα σπίτι για να κλέψει και ο νοικοκύρης του σπιτιού συνεχίζει να πίνει το καφεδάκι του αδιαφορώντας για την παρουσία του κλέφτη.  Όσο όμως ο νοικοκύρης δεν αντιδρά είναι πολύ λογικό ο κλέφτης να αδειάσει όλο το σπίτι.  Αυτό ακριβώς γίνεται εδώ και δεκαετίες στη Θράκη με τον νοικοκύρη του σπιτιού, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ελληνικό κράτος, απλά να παρακολουθεί χωρίς να αντιδρά. 

 

____

 

Για εμάς αποτελεί τιμή προς τους προγόνους μας και υποχρέωση απέναντι στους απογόνους μας να διατηρήσουμε όλα όσα κληρονομήσαμε και να τα παραδώσουμε ανέπαφα στις επόμενες γενιές. Θέλω να πιστεύω πως κάποια μέρα θα βρεθεί επιτέλους μια ελληνική κυβέρνηση η οποία να καταλάβει πως η στήριξη της προσπάθειάς μας αυτής είναι υποχρέωσή της και δε θα είναι χάρη προς εμάς τους Πομάκους της Θράκης. 

____

 

Μόνο οι ίδιοι οι Πομάκοι μπορούν να αλλάξουν την υφιστάμενη αυτή κατάσταση, μόνο οι ίδιοι οι Πομάκοι πρέπει και μπορούν να καταλάβουν πως όλα αυτά είναι πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στη δική τους πλάτη και στην πλάτη των παιδιών τους, μόνο οι ίδιοι οι Πομάκοι μπορούν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Αν δεν το θελήσουν οι ίδιοι τότε κανένας άλλος δεν μπορεί να βοηθήσει.

 

 

Διαβάστε το Δελτίο τύπου του βιβλίου: ΕΔΩ

http://pomakohoria.blogspot.com/2022/12/2006-2021.html

 

 Παραγγελίες:

endohora@yahoo.gr  Κιν. 6977462806