Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Βίδρες στα πομακοχώρια




Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΔΡΑΣ

Στα ποτάμια της Ξάνθης (Νέστο, Κόσυνθο, Κομψάτο), και ειδικότερα στα πομακοχώρια, συχνά συναντάμε το θηλαστικό βίδρα (lutra lutra), γεγονός που αποτελεί δείκτη της καλής ποιότητας των βιοτόπων. H βίδρα (ή ενυδρίδα) ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη νυφίτσα και το κουνάβι (οικ. Mustelidae). Ο κορμός της είναι ευλύγιστος και λεπτός και ο λαιμός της μακρύς, τα αφτιά της μικρά και τα πόδια της κοντά. Ελάχιστα γουνοφόρα ζώα παρέχουν γούνα τόσο υψηλής ποιότητας (γνωστή ως γούνα λουτρ) και τόσο ανθεκτική.  Οι βίδρες κολυμπούν με άνεση. Τα δάκτυλά τους είναι ενωμένα με νυκτική μεμβράνη. Μπορούν να παραμείνουν κολυμπώντας κάτω από το νερό για 400 μέτρα χωρίς να ανέβουν στην επιφάνεια για αναπνοή. Προτιμούν να μετακινούνται μέσα στο νερό, αλλά με τα πόδια τους μπορούν να τρέχουν και στην ξηρά, πιο γρήγορα απ' τον άνθρωπο.
    Aντίθετα με σχεδόν όλα τα άλλα άγρια ζώα, οι ενήλικες ενυδρίδες παραμένουν παιχνιδιάρες. Ένα από τα αγαπημένα τους παιχνίδια είναι να γλιστρούν από μια απότομη λασπώδη όχθη μέσα στο νερό ή σε μια χιονισμένη πλαγιά. Είναι έξυπνα, αξιαγάπητα και περίεργα ζώα.
   Το είδος ενυδρίδας που συναντάμε σε όλη τη βόρεια Ελλάδα είναι η βίδρα  Lutra lutra. Tο συνολικό μήκος της είναι  56-83 εκ., η ουρά 36-55 και το βάρος κυμαίνεται από 6-15 κιλά. Κατασκευάζει  μια υπόγεια φωλιά κοντά στο νερό με δύο εισόδους  και εκεί μεγαλώνει τα μικρά της.



Η ΖΩΗ ΜΙΑΣ ΒΙΔΡΑΣ
Αν και μπορεί να γεννηθούν μικρά βιδράκια σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, υπάρχει προτίμηση για  την άνοιξη ή το τέλος του φθινοπώρου. Κατά μέσο όρο γεννιούνται 2-3 μικρά που ζυγίζουν μόνο 40 γραμμάρια. Γεννιούνται τυφλά αλλά ανοίγουν τα μάτια τους μέσα σε πέντε εβδομάδες.  Όταν γίνουν επτά εβδομάδων αρχίζουν να τρέχουν ενώ αρχίζουν να κολυμπούν όταν γίνουν 16 εβδομάδων. Όμως εντελώς ανεξάρτητα από τη μητέρα τους γίνονται μετά τους 15 μήνες. Ζευγαρώνουν όταν γίνουν 17-20 μηνών. Το αρσενικό εντοπίζει την οσμή του θηλυκού και την αναζητά. Αν και συνήθως οι περισσότερες βίδρες ζουν περίπου 4 χρόνια, υπάρχουν περιπτώσεις ενυδρίδων που ξεπερνούν τα 12 χρόνια .

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Η βίδρα  έχει συμπεριληφθεί από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης στο Κόκκινο Βιβλίο ως είδος απειλούμενο με εξαφάνιση. Η βίδρα είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 2 της Σύμβασης του 1979 για την προστασία της Ευρωπαϊκής Πανίδας και των φυσικών βιοτόπων.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΔΡΑΣ
Πολλοί κίνδυνοι απειλούν τη ζωή της βίδρας. Σ'αυτούς συμπεριλαμβάνονται η καταστροφή των βιοτόπων τόσο στο νερό όσο και πάνω στο έδαφος. Η επιβίωση της βίδρας εξαρτάται κυρίως από την καθαρότητα του νερού εφόσον η βίδρα  ζει μόνο σε περιοχές με καθαρά νερά. Τα υδροηλεκτρικά φράγματα, οι αποξηράνσεις  των υγροτόπων και οι εκχερσώσεις εκτοπίζουν τη βίδρα από τους βιότοπούς της. Η ρύπανση από φυτοφάρμακα,  υδράργυρο ή πετρέλαιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία της βίδρας. Υπάρχουν περιπτώσεις που βίδρες έχουν πιαστεί σε δίχτυα ψαράδων σε ποταμούς ή και στη θάλασσα με αποτέλεσμα τον πνιγμό της βίδρας. Υπάρχουν επίσης λαθροκυνηγοί  που παράνομα σκοτώνουν τις βίδρες για το δέρμα τους.


 ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΒΙΔΡΕΣ
 ΣΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ!