Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Το παράθυρο μιας Πομάκας στον ουρανό

Νέο Μυθιστόρημα του Όμηρου Μαυρίδη:
"Δακρυσμένο Διαμάντι- Το παράθυρο μιας Πομάκας στον ουρανό"



Πηγή: Εφημερίδα "Ζαγάλισα" φ. 58 - Δεκέμβριος - Ιανουάριος 2012




 Σχετικά με το βιβλίο:



Η καθημερινή ζωή των Πομάκων, των μουσουλμάνων κατοίκων της ορεινής Ροδόπης, μπορεί να φαίνεται γαλήνια και ειρηνική, είναι όμως επηρεασμένη όχι μόνο από τα αρχαϊκά σχεδόν ήθη και έθιμά τους, αλλά και από ορισμένες υπόγειες δυνάμεις, που συχνά δημιουργούν σοβαρές αναταραχές.
Η νεαρή Ντιλμπερνίκ, που ζει και μεγαλώνει ανάμεσα σε δυο θρησκείες, τον μωαμεθανισμό και τον χριστιανισμό, ερωτεύεται έναν Πόντιο φοιτητή της ιατρικής, τον παντρεύεται, και ιδρύοντας έναν Πολιτιστικό Σύλλογο, προσπαθεί να βοηθήσει τους συμπατριώτες της, να μορφώνουν τα παιδιά τους, ιδιαίτερα τα κορίτσια, για να μην τα παντρεύουν με τη βία και σε μικρή ηλικία.
Επιστρέφοντας από μια εκδήλωση βρίσκει οικτρό θάνατο μαζί με την χριστιανή φίλη της.
Ύστερα από αρκετές δυσκολίες των αρχών, θάπτονται τελικά οι δυο γυναίκες με τις διαφορετικές θρησκείες στον ίδιο τάφο, συμβολίζοντας στις επερχόμενες γενιές, ότι ο θάνατος δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους, παρά τους ενώνει, και ισοπεδώνει τα σύμβολα και τα διαχωριστικά τείχη που στήνουν μερικοί μεταξύ τους.
Με το θάνατό τους κλείνει μεν η πόρτα τους στη γη, συνάμα όμως ανοίγουν δυο φωτεινά παράθυρα στον ουρανό.





Το νέο βιβλίο του εξαιρετικού συγγραφέα 
Όμηρου Μαυρίδη.

Η καθημερινή ζωή των Πομάκων, των μουσουλμάνων κατοίκων της ορεινής Ροδόπης, μπορεί να φαίνεται γαλήνια και ειρηνική, είναι όμως επηρεασμένη όχι μόνο από τα αρχαϊκά σχεδόν ήθη και έθιμά τους, αλλά και από ορισμένες υπόγειες δυνάμεις, που συχνά δημιουργούν σοβαρές αναταραχές. Η νεαρή Ντιλμπερνίκ, που ζει και μεγαλώνει ανάμεσα σε δυο θρησκείες, τον μωαμεθανισμό και τον χριστιανισμό, ερωτεύεται έναν Πόντιο φοιτητή της ιατρικής, τον παντρεύεται, και ιδρύοντας έναν Πολιτιστικό Σύλλογο, προσπαθεί να βοηθήσει τους συμπατριώτες της, να μορφώνουν τα παιδιά τους, ιδιαίτερα τα κορίτσια, για να μην τα παντρεύουν με τη βία και σε μικρή ηλικία. Επιστρέφοντας από μια εκδήλωση βρίσκει οικτρό θάνατο μαζί με την χριστιανή φίλη της. Ύστερα από αρκετές δυσκολίες των αρχών, θάπτονται τελικά οι δυο γυναίκες με τις διαφορετικές θρησκείες στον ίδιο τάφο, συμβολίζοντας στις επερχόμενες γενιές, ότι ο θάνατος δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους, παρά τους ενώνει, και ισοπεδώνει τα σύμβολα και τα διαχωριστικά τείχη που στήνουν μερικοί μεταξύ τους. Με το θάνατό τους κλείνει μεν η πόρτα τους στη γη, συνάμα όμως ανοίγουν δυο φωτεινά παράθυρα στον ουρανό.
Πρόσφατα ο κ. Μαυρίδης βραβεύθηκε με τιμητική πλακέτα στην 21η Τιμητική Βραδιά Συγγραφέων από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας  και το Κέντρο Πολιτισμού & Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην ετήσια διοργάνωση βράβευσης Συγγραφέων, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011, στην αίθουσα «Μακεδονία» του ξενοδοχείου «Φιλίππειον».

Συγγραφέας, Καθηγητής Δρ. Όμηρος Μαυρίδης
Τ.Θ. 139   68100 Αλεξ/πολη,  τηλ. 25510 29867