Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΜΠΑΪΔΗΝ ΚΑΡΑΧΟΤΖΑ

 


Έκδοση του νέου βιβλίου του Σεμπαϊδήν Καραχότζα

15 Μύθοι του Αισώπου στην Πομακική» 

- 15 Esópavy meselé na Pomácko

 

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του περιοδικού «Ενδοχώρα» το τέταρτο βιβλίο του Πομάκου δημοσιογράφου Σεμπαϊδήν Καραχότζα (1979-2021). Το βιβλίο έχει τίτλο: «15 Μύθοι του Αισώπου στην Πομακική» - 15 Esópavy meselé na Pomácko». Στο βιβλίο παρουσιάζονται σε δύο γλώσσες (ελληνικά και πομακικά) οι ακόλουθοι μύθοι του Αισώπου:

1. Η κότα που γεννούσε χρυσά αυγά - Žána kukóška je néla altóneny jejcá

2. Η πονηρή αλεπού και το πάθημα του κακού λύκου - Hytrána lisíca i kaknána je upátil parátikyjen vólek

3. Η χελώνα που ήθελε να πετάξει - Žána žalvá je ískala da krílne

4. Ο γάτος και τα ποντίκια - Kóteno i muškýne

5. Ο γεωργός και τα παιδιά του - Lenǧepéren i dečjána mu

6. Ο κακός λύκος και τα 7 κατσικάκια - Parátikyjen vólek i 7no jéreta

7. Η αλεπού και ο κόρακας - Lisícana i vránana

8. Ο πονηρός γάιδαρος - Hýtrono magáre

9. Ο σκύλος και ο λύκος - Kúčeno i valkón

10. Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας - Čéčkon i mravjána

11. Ο ψεύτης βοσκός - Lažnákon afčár

12. Τα τρία γουρουνάκια και ο κακός λύκος - Tríne sfínenca i parátikyjen vólek

13. Το κουνούπι και το λιοντάρι - Kómarøn i arasláninon

14. Το λιοντάρι και ο γάιδαρος - Arasláninon i magáreno

15. Το λιοντάρι και το ποντίκι - Arasláninon i muškána

 

Στον πρόλογο του βιβλίου ο Σ. Καραχότζα γράφει, μεταξύ άλλων, ότι μετέφρασε 15 μύθους του Αισώπου στη μητρική του γλώσσα, την πομακική, έτσι ώστε  το κάθε μικρό Πομακόπουλο να μπορεί να τους διαβάζει και να τους καταλαβαίνει, αλλά και να μπορεί η Πομακοπούλα μητέρα να νανουρίζει με αυτά το μικρό παιδί της. Με το τέταρτο βιβλίο του ο Σ. Καραχότζα δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να διαπιστώσουν πως η πομακική είναι μία ζωντανή και πλούσια σε λεξιλόγιο γλώσσα, με πολλές δυνατότητες έκφρασης τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο. Δίνει επίσης την ευκαιρία στους γλωσσολόγους να μελετήσουν συστηματικότερα τις συντακτικές και γραμματικές δομές της πομακικής στη γραπτή της μορφή.


Ο δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τα άρθρα του σε τοπικές εφημερίδες της Θράκης και σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες καθώς και για το πρώτο πομακόφωνο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων που παρουσίαζε σε τηλεοπτικό κανάλι της Ξάνθης. Τ
α προηγούμενα βιβλία του Σεμπαϊδήν Καραχότζα ήταν: «Η καθημερινή γλώσσα των Πομάκων της περιοχής Μύκης» (Εκδοτικός Οίκος Σπανίδη – 2006), «Isýj žyvót Pomácise - Έτσι ζουν οι Πομάκοι» (2007) και «Μεταφράσεις ελληνικής και αγγλικής ποίησης στην πομακική γλώσσα» (Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ν. Ξάνθης – 2017).  Ο συγγραφέας, από το 2006 μέχρι το 2021 έλαβε μέρος ως προσκεκλημένος ομιλητής  σε δεκάδες συνέδρια και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, λέγοντας παντού ότι  στη Θράκη δεν υπάρχει καμία τουρκική μειονότητα, αλλά μόνο μουσουλμανική μειονότητα, τμήμα της οποίας αποτελούν οι ΠΟΜΑΚΟΙ.  Σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για το δικαίωμα των Ελλήνων μουσουλμάνων στη δημόσια ελληνόφωνη εκπαίδευση και για τη διάσωση και προώθηση της γλώσσας και του λαϊκού πολιτισμού των Πομάκων της Θράκης.

 

Πληροφορίες – Παραγγελίες: 6977462806, e-mail: endohora@yahoo.gr