Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών Πομακικής καταγωγής

Μία ιστορικής σημασίας επερώτηση στην Ελληνική Βουλή




Στο πλευρό των Πομάκων
με ερώτησή του ο Απόστολος Κακλαμάνης


Καταγγέλλει το ρόλο των εγκάθετων του τουρκικού προξενείου 

Μια ερώτηση που φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα των Πομακικής καταγωγής συμπολιτών μας που θα συζητηθεί και αποτελεί έναυσμα για μια πιο σωστή προσέγγιση και την στήριξή τους κατέθεσε στους υπουργούς των Εξωτερικών και της Παιδείας ο βουλευτής Απόστολος Κακλαμάνης και πρ. πρόεδρος της βουλής δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του.


Τα ανθρώπινα δικαιώματα των συμπολιτών μας Πομακικής καταγωγής παραβιάζονται και καταπατούνται συστηματικά από τους εγκάθετους του τουρκικού προξενείου, χωρίς η ελληνική πολιτεία να παρεμβαίνει, όπως έχει υποχρέωση από το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο.





ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων



Με επιστολή που απέστειλε πρόσφατα προς το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, ο πολιτιστικός σύλλογος Πομάκων νομού Ξάνθης (την οποία επισυνάπτω), περιγράφει τη ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στην περιοχή της Θράκης, εξαιτίας της διαχρονικής αβελτηρίας της ελληνικής πολιτείας και της εντεινόμενης αποθράσυνσης του τουρκικού κράτους και όσων λειτουργούν ως «πέμπτη φάλαγγα» της Τουρκίας στο εσωτερικό της χώρας μας.


Θύματα αυτής της κατάστασης είναι και οι συμπολίτες μας Πομακικής καταγωγής, τα ανθρώπινα δικαιώματα των οποίων παραβιάζονται και καταπατούνται συστηματικά από τους εγκάθετους του τουρκικού προξενείου, χωρίς η ελληνική πολιτεία να παρεμβαίνει, όπως έχει υποχρέωση από το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο, ειδικότερα δε από τη συνθήκη της Λωζάνης. Στην επιστολή του, ο πολιτιστικός σύλλογος Πομάκων νομού Ξάνθης περιγράφει τη συστηματική επιχείρηση εξαφάνισης της Πομακικής εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής ταυτότητας, επιχείρηση πτυχές της οποίας θα έπρεπε ήδη να έχουν απασχολήσει και την ελληνική δικαιοσύνη. Επειδή η Ελλάδα έχει πλήρως αποδεχθεί, ενσωματώσει και εφαρμόζει το σύνολο των διεθνών συμβάσεων και την ευρωπαϊκή νομοθεσία που εγγυώνται την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Επειδή η προστασία των δικαιωμάτων αυτών αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας. Επειδή η υποχρέωση αυτή δεν μπορεί να εξαντλείται στη μία από τις τρεις συνιστώσες της μουσουλμανικής μειονότητας που περιγράφεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης - δηλαδή τους τουρκογενείς - αλλά πρέπει να εφαρμόζεται εξίσου και για τις άλλες δύο, δηλαδή τους Πομάκους και τους Ρομά.



Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

1. Τι μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να συμμορφωθεί το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, στο πλαίσιο της διπλωματικής του αποστολής και να σταματήσει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας μας.



2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε να κατοχυρωθούν στην πράξη τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών Πομακικής καταγωγής και συγκεκριμένα:



α) Εάν σκοπεύει να προχωρήσει στην αναγνώριση της Πομακικής ως ισότιμης γλώσσας της μειονότητας μαζί με τα Τουρκικά και ως γλώσσα διδασκαλίας στα μειονοτικά σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.



β) Εάν και πότε πρόκειται να λειτουργήσει στα Πομακοχώρια Δημόσιο ελληνικό σχολείο, ώστε οι έλληνες μαθητές Πομακικής καταγωγής να διδάσκονται από το Δημοτικό τα μαθήματά τους, τόσο στην Ελληνική, όσο και στην Πομακική γλώσσα.


Αθήνα, 13/7/2009


Ο Ερωτών Βουλευτής

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ




ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ (15/7/2009) http://www.xronos.gr/detail.php?ID=47574